fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajno unapređenje brzine prenosa podataka u mobilnim mrežama

Značajno unapređenje brzine prenosa podataka u mobilnim mrežama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječna brzina prenosa podataka u downlink (DL) smjeru u mrežama sva tri mobilna operatora je značajno unaprijeđena, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su kazali da je mjerenje kvaliteta prenosa podataka, sprovedeno krajem prošle godine, pokazalo da je u poređenju sa rezultatima mjerenja iz 2019. godine došlo do značajnog unapređenja brzine prenosa podataka.

„EKIP je u četvtom kvartalu prošle godine obavio mjerenja parametara kvaliteta usluge prenosa podataka u javnim mobilnim elektronskim komunikacionim mrežama u cilju provjere ispunjenosti zahtjeva iz odobrenja za korišćenje radio-frekvencija. Mjerenja su koncipirana tako da omoguće uporednu analizu performansi mobilnih mreža prema brzinama kojim se ostvaruje servis prenosa podataka“, navodi se u saopštenju.

Mjerna kampanja je sprovedena u periodu od 10. oktobra do 25. novembra prošle godine, a obuhvatila je mjerenje parametara kvaliteta usluge prenosa podataka u mobilnim mrežama u cilju provjere ispunjenosti uslova iz odobrenja za korišćenje radio-frekvencija.

„Mjerenja su realizovana tokom 23 mjerna dana na odabranim fiksnim lokacijama i u pokretu duž odabranih mjernih ruta unutar mjernih poligona u svakoj opštini u Crnoj Gori. U svakoj opštini su izdvojeni mjerni poligoni koji obuhvataju gradske i vangradske oblasti u kojima je softverskom predikcijom utvrđena pokrivenost signalom mreže“, rekli su iz EKIP-a.

Gradski poligoni su, kako se dodaje, obuhvatili teritoriju na kojoj, prema podacima sa popisa stanovništva iz 2011. godine, živi oko 75 odsto ukupnog stanovništva Crne Gore, a vangradsku teritoriju na kojoj živi oko 20 odsto ukupnog stanovništva Crne Gore. Mjerenja nijesu realizovana na teritoriji na kojoj živi oko pet odsto stanovništva Crne Gore.

Prikupljajući mjerne uzorke u svim opštinama u Crnoj Gori sa mjernim vozilom je pređeno preko šest hiljada kilometara.

„Provjera ispunjenosti uslova iz odobrenja je realizovana u skladu sa Uputstvom za provjeru ispunjenosti zahtjeva u pogledu obima i dinamike pokrivanja signalom mobilne mreže po isteku treće godine važenja odobrenja za korišćenje radio-frekvencija, koje je propisala Agencija“, kazali su iz EKIP-a.

Uputstvom se pokrivenost signalom mreže definiše kao mogućnost pružanja usluge prenosa podataka sa minimalnim protokom ka korisniku (downlink – DL) od deset megabita u sekundi (Mb/s) na bazi korisničkog iskustva, u 90 odsto sesija tokom bilo kog dana, odnosno sa garantovanim protokom ka korisniku od dva Mb/s i garantovanim protokom od korisnika (uplink – UL) od jedan Mb/s, u 95 odsto sesija tokom bilo kog vremenskog intervala trajanja 120 minuta, u slučaju mobilnog prijema u spoljašnjem okruženju, pri čemu stepen uspješno započetih i završenih sesija prenosa podataka mora biti veći od 95 odsto.

„Odobrenjima za korišćenje radio-frekvencija propisano je da Crnogorski Telekom ima obavezu da obezbijedi pokrivenost 95 odsto, M:tel 75 odsto, a One Crna Gora 65 odsto stanovništva Crne Gore signalom mreže koji omogućava pružanje usluge prenosa podataka sa definisanim kvalitetom“, navodi se u saopštenju.

Analize mjernih uzoraka su pokazale da su prosječne brzine prenosa podataka u gradskim oblastima iznad 50 Mb/s na downlink-u u mrežama sva tri mobilna operatora, dok se, zavisno od mreže, na uplink-u kreću u opsegu od 12-35 Mb/s. U vangradskim oblastima prosječne brzine prenosa podataka se, zavisno od mreže, kreću u opsegu od 25-34 Mb/s na downlink-u i 8-22 Mb/s na uplink-u.

Pregled srednjih brzina prenosa podataka u DL i UL smjeru u gradskim i vangradskim oblastima, kao i na nivou cjelokupne mreže dat je na donjim graficima.

EKIP
foto: EKIP

U poređenju sa mjerenjima sprovedenim krajem 2019. godine, došlo je do značajnog unapređenja prosječne brzine prenosa podataka u downlink smjeru kako u gradskim oblastima, sa 15-20 MB/s na 50-57 Mb/s, tako i na nivou cjelokupne mreže, sa 12-15 Mb/s na 44-51 Mb/s, u mrežama sva tri mobilna operatora.

„Srednje brzine prenosa podataka u uplink smjeru su ostale na sličnom nivou u mrežama Crnogorskog Telekoma i One Crna Gora, dok je u mreži M:tel-a zabilježen pad, sa 20 Mb/s na 12 Mb/s u gradskim oblastima, odnosno sa 15 Mb/s na 11 Mb/s na nivou cjelokupne mreže“, zaključuje se u saopštenju.

Više detalja o sprovedenim mjerenjima kao i odgovarajući izvještaji mogu se pronaći na internet stranici Agencije na adresi www.ekip.me.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije