fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZeleni koridori prošireni na sve prelaze ali i željeznicu

Zeleni koridori prošireni na sve prelaze ali i željeznicu

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Zeleni koridori, koji su u doba pandemije omogućili nesmetan protok osnovnih proizvoda na graničnim prelazima CEFTA strana, prošireni su u prvoj polovini godine na sve prelaze u regionu, ali i na željeznicu.

Na sastanku ministara ekonomije u okviru Berlinskog procesa, u sklopu kojeg su predstavljeni ključni rezultati koje je postigla CEFTA u prvoj polovini godine, dogovoreno je da zeleni koridori budu uspostavljeni i sa Italijom, kako bi služili za povezivanje sa Evropskom unijom sa jedne, i proširenje na luke, s druge strane.

Direktor CEFTA Sekretarijata, Emir Đikić, kazao je da su preduzeti ključni koraci kako bi se sprovela ideja o Zajedničkom regionalnom tržištu, kako je dogovoreno u novembru.

“CEFTA ostaje posvećena potpunom sprovođenju svih aktivnosti neophodnih za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta, zasnovanog na četiri ključne slobode, kojima su pridodate oblasti trgovine, digitalizacije, investicija, inovacija i industrije. Samo ulaganjem maksimalnih napora u ove važne zadatke možemo da osiguramo atraktivnost i konkurentnost regiona i približimo ga jedinstvenom tržištu EU”, saopštio je Đikić.

On je naveo da su izvještaji o validacijskim misijama za AEO (Status ovlašćenog privrednog subjekta) za tri strane završeni i spremni za usvajanje i ohrabrio i ostale strane da se prijave za postupak validacije.

U prvoj polovini godine dogovorena je odluka o olakšavanju elektronske trgovine. Blizu finalizacije je i Okvir za priznavanje profesionalnih kvalifikacija i uklanjanje radnih dozvola za unutarkompanijske transfere i pružaoce usluga, dok je dodatni protokol 7 o rješavanju sporova koji će pomoći stranama u efikasnom rješavanju necarinskih barijera, postigao značajan napredak za samo sedam mjeseci.

Na sastanku ministara pod okriljem predstojećeg Berlinskog procesa, održanom u srijedu, Đikić je još jednom naglasio važnost ekonomske integracije u regionu i sa EU u kontekstu ekonomskog oporavka.

O zaključcima će se dalje razgovarati na predstojećem Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu u ponedjeljak, kojeg će u svojstvu domaćina otvoriti kancelarka Njemačke Angela Merkel.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije