fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽele saradnju sa Crnom Gorom na stvaranju zajedničkih prilika

Žele saradnju sa Crnom Gorom na stvaranju zajedničkih prilika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kina je voljna da sarađuje sa Crnom Gorom na stvaranju zajedničkih prilika i mogućnosti, kao i da države napreduju na putu modernizacije i doprinose izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, ocijenio je kineski ambasador Fan Kun.

On je, u autorskom tekstu pod nazivom Da svi budemo za trpezom, kazao da iako su Crna Gora i Kina veoma udaljene, narodi dvije zemlje podjednako cijene nacionalnu slobodu i nezavisnost i visoko vrednuju globalnu stabilnost i prosperitet.

“Zajednički koncepti i slična iskustva u prošlosti omogućili su dvijema državama da oforme tradicionalno prijateljstvo koje prevazilazi vrijeme i prostor, a takođe su postavili čvrste temelje za obostrano korisnu saradnju. Od sticanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, praktična saradnja dvije zemlje je procvjetala”, rekao je Fan.

On je naveo da su Kina i Crna Gora 2017. godine potpisale Memorandum o razumijevanju o zajedničkoj izgradnji inicijative Pojas i put.

“U julu 2022. godine zvanično je puštena u saobraćaj prioritetna dionica auto-puta Princeza Ksenija čiji je glavni izvođač radova bila kineska kompanija. Kroz nju je do sada prošlo više od 3,7 miliona vozila, što je jednako kao da je svaki građanin Crne Gore prošao njome po šest puta, čineći tu dionicu zaista pravim putem bezbjednosti, putem razvoja, prosperiteta i prijateljstva”, kazao je Fan.

On je dodao da će projekat rekonstrukcije i proširenja magistralnog puta od Tivta do Jaza, na kojem radove takođe izvodi kineska kompanija, dodatno osloboditi potencijale crnogorske turističke privrede, dok će projekti Vjetroelektrane Možura i ekološke toplifikacije Termoelektrane Pljevlja, u kojima učestvuju kineske kompanije, nastaviti da doprinose zelenoj transformaciji Crne Gore.

“Mala, ali prekrasna Crna Gora sve više postaje destinacija za kojom čeznu kineski turisti. Sve više Kineza posjećuje drevne crnogorske znamenitosti, čarobno primorje i planine, upoznajući se sa bogatim istorijskim i kulturnim naslijeđem, kao i prirodnim pejzažima koji oduzimaju dah, te upoznajući prepoznatljivi miran i ležeran način života i filozofiju življenja mještana”, naveo je Fan.

S druge strane, bogata i slavna kineska kultura je zasadila i sjeme interesovanja u srca crnogorskog naroda, od živahne proslave Praznika proljeća, preko platforme China Stage na umjetničkom festivalu KotorArt, te modne revije crnogorske omladine u kineskoj narodnoj nošnji, pa sve do upečatljivog nastupa dječijeg hora i kompozicije Svjetla Kine.

“Sve više građana Crne Gore ima priliku da doživi čari drevne i moderne Kine. U takvim susretima, dugogodišnje tradicionalno prijateljstvo dobilo je novu vremensku konotaciju, postajući čvrsta osnova za dalji razvoj kinesko-crnogorskih odnose”, rekao je Fan.

On je ocijenio da je ono što su do sada postigli samo jedan epilog, a budućnost nosi sa sobom još veća obećanja.

“Nijednoj zemlji na svijetu nije suđeno da bude za trpezom, niti je ijednoj zemlji na svijetu suđeno da se nađe na meniju. Od 1949. godine, nakon osnivanja Vlade Kine, oduvijek smo bili posvećeni promociji Pet principa miroljubive egzistencije, odnosno uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, uzajamnom nenapadanju, uzajamnom nemiješanju u unutrašnje poslove, jednakosti i uzajamnoj koristi i miroljubivoj koegzistenciji”, kazao je Fan.

Tokom proteklih pola vijeka, navedeni principi postepeno su bili široko priznati od međunarodne zajednice i razvili se u važne norme savremenih međunarodnih odnosa.

“Sa razvojem globalizacije i suočavanjem sa složenom slikom u svijetu i globalnim problemima, kineska vlada se 2012. godine jasno opredijelila za “kreiranje svijesti o zajednici sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo“, gdje bi prilikom ostvarivanja sopstvenih interesa uvažavala legitimne probleme i brige drugih zemalja, te kroz sopstveni razvoj istovremeno stimulisala razvoj drugih zemalja”, rekao je Fan.

Kineski predsjednik Xi Jinping je 2013. godine i zvanično predložio koncept izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.

“Izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo znači izgraditi svijet trajnog mira, univerzalne bezbijednosti, zajedničkog prosperiteta, otvorenosti i inkluzivnosti, čistoće i ljepote. Takođe znači i promovisati globalno upravljanje kroz opsežne konsultacije, zajednički doprinos i zajedničke koristi, te praktikovati zajedničke vrijednosti cijelog čovječanstva, uz postizanje simbioze interesa, zajedničkih prava i podjele odgovornosti, te promocijom zemalja da zajedno rade na suočavanju sa izazovima i postizanju zajedničkog prosperiteta”, naveo je Fan.

Više od deset godina, kako je zaključio, koncept zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo mnogo puta je upisan u dokumente Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija, visoko hvaljen i podržan od lidera mnogih zemalja i međunarodnih organizacija, dajući ogroman doprinos prosperitetu i stabilnosti u svijetu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...