fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZapadni Balkan kao ekonomsko područje na putu ka EU

Zapadni Balkan kao ekonomsko područje na putu ka EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Privredne komore (PKCG), koje predvodi predsjednica Nina Drakić, dio su delegacije Foruma investicionih komora Zapadnog Balkana (WB6 CIF), koja aktivno učestvuje na Poslovnom forumu u Berlinu.

Poslovni forum, pod nazivom Zapadni Balkan kao ekonomsko područje na putu ka EU, je organizovalo Savezno ministarstvo za privredu i klimatsku akciju uz podršku Istočnog odbora njemačke privrede, Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) i WB6 CIF.

Ključne oblasti koje su u fokusu foruma uključuju Zajedničko regionalno tržište: 10 godina Berlinskog procesa i Energija i zaštita klime: izazovi i prilike za ekonomsko područje.

Događaj će obuhvatiti i B2B sastanke između njemačkih i kompanija sa Zapadnog Balkana, pružajući mogućnosti za investicije u region i jačanje partnerstava za zajedničke lance snabdijevanja.

“Tri kompanije iz Crne Gore koje su izabrane na konkursu Program tehničke pomoći za ulazak na evropsko i globalno tržište da učestvuju na ovom forumu su Remid Vis, Llucka organic extra virgin oil i Plantaže”, navodi se u saopštenju.

Kao dio ovogodišnjih sastanaka Berlinskog procesa, PKCG i Istočni odbor njemačke privrede organizovaće 21. i 22. oktobra u hotelu Splendid u Budvi Konferenciju o ekonomiji Montenegro.

Ovaj skup regionalnog karaktera, čije je prvo izdanje organizovano 2010. godine, okupiće predstavnike vlada zemalja Zapadnog Balkana, privrednika, ekonomskih stručnjaka i predstavnike međunarodnih organizacija.

Namjera je da se u okviru glavne teme Decenija Berlinskog procesa, razmotre pitanja važna za ekonomsku perspektivu ovih prostora sa fokusom na dosadašnja dostignuća, kao i na aktuelne i buduće izazove.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Vlade, Milojko Spajić.

“Očekuje se da, kao i prethodnih godina, ovaj događaj naiđe na veliko interesovanje predstavnika poslovne zajednice regiona, ali i Njemačke, koji će uz učešće na konferenciji biti u mogućnosti da iskoriste priliku za B2B sastanke”, dodaje se u saopštenju.

Dodatne informacije o konferenciji koja će se održati u Crnoj Gori, mogu se naći na veb adresi www.kecg.me.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije