fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZakonom onemogućiti banke da obračunavaju kamatu

Zakonom onemogućiti banke da obračunavaju kamatu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) predložiće usvajanje posebnog zakona, leks specijalisa kojim bi bankama bilo onemogućeno da građanima i privredi obračunavaju kamatu u periodu moratorijuma otplate kredita.

Iz SDP-a su još jednom pozvali Vladu da to učini odmah i zaštiti građane i privredu od ponašanja banaka.

Potpredsjednik SDP-a, Bojan Zeković, podsjetio je da je i Privredna komora (PKCG) tražila da se ukine obračunavanje kamata tokom moratorijuma.

“Namjeru banaka koje su prošle godine od građana i privrede zaradile 50 miliona EUR, da u periodu krize uzmu još 20 miliona EUR kamata od onih koji jedva preživljavaju ili im je u potpunosti zabranjen rad, vidimo kao nevjerovatni bezobrazluk”, naveo je Zeković u saopštenju.

Prema njegovim riječima, to pokazuje odsustvo ikakve mjere u trci za ekstra profitom i nepostojanje minimuma osjećaja za “muku” u kojoj su se našli klijenti.

“Iz Centralne banke (CBCG) još poručuju da je to što će banke obračunati, a kasnije naplatiti 20 miliona kamata više nego da je stanje redovno, mjera solidarnosti bankarskog sektora sa crnogorskim građanima i privredom u uslovima epidemije koronavirusom”, poručio je Zeković.

On je kazao da je obaveza Vlade da zaštiti građane i privredu u situaciji kada se guvener CBCG, Radoje Žugić, kako tvrdi, ponaša kao portparol komercijalnih banaka.

“Ukoliko Vlada to ne učini na našu više puta ponovljenu inicijativu, sada i javni poziv PKCG, poslanici SDP-a će već naredne sedmice u skupštinsku proceduru predati zakon koji onemogućava ovakvo ponašanje”, zaključio je Zeković.

Najčitanije