fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZakon o privrednim društvima će pozitivno uticati na njihov rad

Zakon o privrednim društvima će pozitivno uticati na njihov rad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog zakona o privrednim društvima, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, reguliše pitanja osnivanja, upravljanja, restrukturiranja, prestanka preduzeća, što će pozitivno uticati na njihov rad sa aspekta unaprjeđenja i razvoja poslovnog i investicionog ambijenta.

Predlogom zakona se uređuje i pravni položaj drugih oblika obavljanja privrednih djelatnosti. U crnogorskom pravu to su preduzetnik i dio stranog društva.

“Osnovni cilj izrade ovog zakonskog akta je potreba da se detaljnije i preciznije regulišu pitanja osnivanja, upravljanja, restrukturiranja, prestanka preduzeća, kao i druga pitanja od značaja za njihovo funkcionisanje”, navodi se u Predlogu zakona.

Cilj i obaveza Crne Gore je da taj zakonski akt bude u cjelini usklađen sa takozvanim kompanijskim direktivama, koje predstavljaju ključne instrumente prava Evropske unije (EU) na planu harmonizacije nacionalnih kompanijskih prava i stvaranju uslova za adekvatan razvoj unutrašnjeg tržišta, kao ključnog mehanizma, ali i postignuća evropskih ekonomsklh integracija.

“Regulatorna rješenja uvedena u ovaj zakonski tekst utvrđena su i strukturirana tako da omogućavaju relativno jednostavnu shodnu primjenu njegovih normi na firme osnovane po posebnim propisima, kao i na nove oblike preduzeća u crnogorskom pravnom sistemu, nakon pristupanja EU. Riječ je o evropskom akcionarskom društvu i evropskom ekonomskom interesnom udruženju”, objašnjeno je u Predlogu zakona.

Primjena tog propisa će, kako se ocjenjuje, pozitivno uticati na rad kompanija sa aspekta unaprjeđenja i razvoja poslovnog i investicionog ambijenta.

“Ujedno, konstatujemo da ne postoje negativni uticaji sprovođenja zakona, da primjena propisa ne stvara dodatne troškove, administrativna opterećenja i biznis barijere u poslovanju”, dodaje se u Predlogu zakona.

Kroz Predlog zakona o privrednim društvima uvode se, između ostalog, nezavisni članovi odbora direktora ili nezavisni direktori.

“Nezavisni član odbora direktora je osoba koja nije srodnik u pravoj ni pobočnoj liniji, zaključno sa drugim stepenom srodstva, bračni i vanbračni supružnik ostalih članova organa upravljanja kompanije, odnosno akcionara koji imaju značajno ill većinsko učešće u osnovnom kapitalu”, navodi se u Predlogu zakona.

Odbor direktora ima najmanje tri člana, dok odbor direktora javnog akcionarskog društva ima najmanje pet članova.

“Odbor direktora mora imati najmanje jednu trećinu nezavisnih članova, a odbor direktora javnog akcionarskog društva dvije petine nezavisnih članova”, dodaje se u Predlogu zakona.

Novi zakon o privrednim društvima se donosi jer je Zakon o privrednim društvima koji je stupio na snagu 2002. godine prvobitno baziran na anglo-američkoj pravnoj tradiciji, odnosno sistemu regulisanja ključnih pitanja iz oblasti kompanijskog, odnosno korporativnog prava.

Crnogorski zakonodavac je aktuelni zakon mijenjao i dopunjavao u šest navrata od 2002. godine. Međutim, česte izmjene i dopune zakona, iako su donijele određena poboljšanja u smislu primjene prvobitno značajno podnormiranog zakona, doprinijele su tome da je njegova sistematika u značajnoj mjeri postala nejasna i nepovoljna u smislu potrebe za nespornim tumačenjem i jednostavnijom primjenom odredaba jednog takvog, sistemskog zakona.

Novi zakon se donosi i zbog procesa pridruživanja Crne Gore EU. Naime, ključno mjerilo za privremeno okončanje, odnosno zatvaranje pregovora u Poglavlju 6 – Privredno pravo je upravo donošenje novog zakona o privrednim društvima.

Takođe, postoji potreba preciziranja i razrade ključnih menadžera-direktora privrednih društava, prije svega kompanija, čime se postiže i viši stepen odgovornosti u radu i ukupnom angažmanu lica imenovanih u ključne organe upravljanja kompanija.

“Upravo se razradom sistema odgovornosti na dosljedan i uporediv način kreira kvalitetan koncept zaštite prava, ali i nesporno legitimnih vlasničkih interesa akcionara, posebno manjinskih. Takav, visok stepen zaštite, između ostalog, jedan je od ključnih kriterijuma prilikom procjene atraktivnosti investicionog ambijenta određene države”, dodaje se u Predlogu zakona.

Najčitanije

Jelić na čelu sekcije Evropskog suda za ljudska prava

Podgorica, (MINA) - Sutkinja Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u Strazburu Ivana Jelić...