fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za privredu snizila cijene

Zabrinutost za privredu snizila cijene

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 69 USD pod uticajem zabrinutosti za potražnju u kontekstu trgovinskih napetosti koje koče ekonomske aktivnosti, potiskujući u drugi plan sve izraženije geopolitičke rizike.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 25 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,15 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 13 centi nižoj cijeni, od 61,97 USD, prenosi Hrportfolio.

Tržišta pažljivo prate trgovinske pregovore Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, dva vodeća potrošača nafte u svijetu, čiji je spor zakočio trgovinsku razmjenu i ekonomske aktivnosti, povećavajući zabrinutost za potražnju.

Dvije zemlje su možda blizu dogovora, ali još nijesu riješile sva sporna pitanja.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da su dvije strane vrlo blizu sklapanja sporazuma, ali Vašington i dalje oklijeva s ukidanjem carina na uvoz kineske robe u vrijednosti 250 milijardi USD.

“Trgovinske napetosti su glavni razlog slabljenja cijena nafte u posljednje vrijeme”, konstatovao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Značajniji pad cijena zakočili su geopolitički rizici, u vezi sa Libijom i Venecuelom.

Zapovjednik oružanih snaga u istočnoj Libiji, Khalifa Haftar poslao je svoje postrojbe prema glavnom gradu Tripoliju, signalizirajući ponovnu eskalaciju sukoba s međunarodno priznatom vladom.

Eventualni prekidi u proizvodnji libijske nafte značajno će povećati pritisak na Saudijsku Arabiju da ponovno poveća proizvodnju, kao što se dogodilo prošle jeseni, naveli su analitičari Commerzbanka u bilješci klijentima.

“Geopolitička situacija u Libiji i Venecueli, uz moguću obnovljenu sklonost ulagača riziku zbog pozitivnih rezultata američko-kineskih trgovinskih razgovora, mogla bi probuditi tržište”, tumači Harry Tchilinguirian iz BNP-a Paribasa.

Poremećaji u proizvodnji u Libiji i Venecueli, kojoj je SAD uveo sankcije, nadovezuju se na koordinisanu akciju vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, usmjerenu na smanjenje viška u snabdjevanju kako bi se podržale cijene.

Američki proizvođači ‘miniraju’ ta nastojanja povećanjem proizvodnje, koja je u prošloj sedmici dostigla rekordnih 12,2 miliona barela dnevno, pokazali su zvanični podaci. Zbog toga su skočile američke zalihe sirove nafte, objavila je u srijedu američka vlada.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 68,76 USD, što znači da je pala 36 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije