fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 81 USD

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 81 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 81 USD budući da je trgovce zabrinuo nagli rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i pad kineskog izvoza, raspirivši zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela je bila niža 1,11 USD i iznosila je 80,5 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,2 USD nižoj cijeni od 79,17 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je u utorak uznemirio skok zaliha u SAD-u, koji se nadovezao na posustajanje kineskog izvoza.

Zalihe nafte u SAD-u porasle su u prošloj sedmici gotovo 12 miliona barela, prema izvorima koji se pozivaju na podatke udruge proizvođača API.

Vlada je odložila objavljivanje izvještaja, čije je objavljivanje bilo planirano toko, dana.

U utorak je Ministarstvo energetike prognoziralo da će se potrošnja nafte u SAD-u u ovoj godini smanjiti 300 hiljada barela dnevno. Do sada su očekivali da će porasti 100 hiljada barela dnevno.

Na početku sedmice tržišta su kao loš znak protumačila i pad kineskog izvoza u oktobru, za 2,5 odsto. Nervozu je ublažio snažan rast uvoza nafte.

Kineske rafinerije ublažile su tempo prerade u trećem tromjesečju, nakon rekorda u prethodna tri mjeseca, rekli su trgovci i konsultati, ukazujući na niže profitne marže i skromne izvozne kvote do kraja godine.

Obim prerade trebalo bi, kako procjenjuju, da se smanji i u decembru i da ograniči potražnju.

Guverner kineske centralne banke izjavio je u srijedu da bi ekonomija u ovoj godini trebalo da dosegne ciljanu stopu rasta od oko pet odsto.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte računa na Kinu i procjenjuje da će globalna privreda rasti i podstaći potražnju za gorivom, uprkos negativnom uticaju visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak pojeftinio 2,36 USD na 86,5 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije