fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 62 USD

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 62 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte blago su u ponedjeljak pale na svjetskim tržištima, kliznuvši ispod 62 USD pod uticajem slabih podataka iz kineske industrije koji su podstakli strahovanja za potražnju za energentima.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu skliznula je 23 centa, na 61,79 USD. U identičnom iznosu je smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po cijeni od 56,43 USD, prenosi Hina.

Zarada kineskih industrijskih kompanija u septembru je pala peti mjesec zaredom, pogođena kontinuiranim padom proizvođačkih cijena. Podatak ističe uticaj posustale ekonomske aktivnosti i višemjesečnog trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na bilanse korporativnog sektora.

Veći pad cijena nafte spriječili su optimistični trgovci nakon što je prošlog petka iz kancelarije američkog trgovinskog predstavnika i kineskog ministarstva trgovine objavljeno da su dvije strane blizu finalizacije pojedinih djelova trgovinskog sporazuma.

Analitičari su naveli da bi američko-kineski trgovinski sporazum pružio podršku rastu globalne naftne potražnje.

Od vijesti sa strane svjetske ponude nafte izdvaja se ona o dodatnom smanjenju broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u u prošloj sedmici, što znači da američki proizvođači tokom 11 mjeseci ustraju u planiranom smanjenju potrošnje na nove aktivnosti vađenja nafte.

S tim u vezi, rusko ministarstvo energetike objavilo je da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, takozvani OPEC+, uzeti u obzir usporavanje rasta američke naftne proizvodnje prilikom razmatranja nivoa proizvodnje na sastanku početkom decembra.

Zamjenik ruskog ministra energetike Pavel Sorokin naveo je pritom da je prerano za razmatranje opsežnijeg ograničenja snabdjevanja. OPEC+ od januara ograničava proizvodnju za ukupno 1,2 miliona barela nafte dnevno kako bi podržao rast cijena, u skladu sa sporazumom koji ostaje na snazi do marta naredne godine.

OPEC je objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 62,16 USD, što znači da je porasla nešto više od pola USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Budvanska rivijera i Lovćen u finalu Kupa

Podgorica, (MINA) – Rukometaši Budvanske rivijere i Lovćena igraće u finalu Kupa Crne Gore. Ekipa...