fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za kinesku potražnju spustila cijene nafte ispod 56 USD

Zabrinutost za kinesku potražnju spustila cijene nafte ispod 56 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnom tržištima ispod 56 USD zbog zabrinutosti za kinesku potražnju pod uticajem epidemije novog koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je jedan USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,62 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 50,98 USD, prenosi SEEbiz.

U Kini je ponedjeljak bio prvi radni dan nakon gotovo desetodnevnih novogodišnjih praznika kada je izbila epidemija. Zbog straha od njenih posljedica tržišna vrijednost kompanija uvrštenih u kineske berzanske indekse smanjena je 393 milijarde USD, juan je oslabio, a ulagači su prodavali i sirovine, poput nafte.

Širenje novog koronavirusa uticalo je na potražnju za naftom u Kini, najvećem uvozniku sirove nafte u svijetu, te je Sinopec Corp naložio svojim rafinerijama da smanje preradu u februaru 600 hiljada barela dnevno, odnosno 12 odsto, najviše u više od deset godina.

U manje od sedmicu nezavisne rafinerije u pokrajini Shandong, na koje otpada petina kineskog uvoza sirove nafte, smanjile su preradu 30 do 50 odsto, kazali su direktori i analitičari.

Razlika u cijeni u ugovorima za isporuke u martu u odnosu na cijenu u ugovorima za april smanjila se u ponedjeljak na samo devet centi po barelu, sa 70 centi koliko je iznosila prije mjesec. To je znak da trgovci ne strahuju od manjka u snabdijevanju zbog uticaja koronavirusa na potražnju.

Agencija Fitch procijenila je da bi epidemija koronavirusa mogla prouzrokovati višak u snabdijevanju globalnog tržišta. Ukoliko epidemija potraje nekoliko mjeseci, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, moraće dodatno da smanje snabdijevanje.

Podršku cijenama su pružile informacije neimenovanih izvora u OPEC-u i jednog izvora u industriji da kartel i njegovi partneri razmatraju mogućnost smanjenja snabdijevanja za dodatnih 500 hiljada barela dnevno.

Iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh kazao je da je naftno tržište pod pritiskom, cijene su pale ispod 60 dolara, i treba nešto preduzeti kako bi se uravnotežilo.

Wall Street Journal piše da bi Saudijska Arabija mogla privremeno smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno kako bi poduprla tržište.

OPEC bi mogao sazvati sastanak ministara za 14. i 15. februar, kazao je jedan neimenovani izvor. Prvobitno je planiran za mart.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici jutros objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 58,94 USD, što znači da je bila viša 14 centi nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...