fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za ekonomiju spustila cijene nafte ispod 84 USD

Zabrinutost za ekonomiju spustila cijene nafte ispod 84 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 84 USD, budući da je zabrinutost za ekonomiju, zbog podignutih troškova zaduživanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), potisnula u drugi plan očekivanja oporavka u Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 43 centa i iznosila je 83,64 USD. Na američkom tržištu, barelom s rokom isporuke u martu trgovalo se po 57 centi višoj cijeni od 76,91 USD, prenosi Hrportfolio.

U fokusu tržišta ove sedmice je zapisnik sa sjednice američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), nakon što su podaci u prošloj sedmici pokazali zastoj u trendu slabljenja inflacije.

Ulagači se pribojavaju da bi Fed u takvim uslovima mogao duže zadržati kamatne stope na višoj vrijednosti.

Viši troškovi zaduživanja značili bi sporiji ekonomski rast i potražnju za naftom.

Ulagače je nakratko umirilo istraživanje S&P Globala, koje je pokazalo ubrzani rast aktivnosti u eurozoni u februaru, najavljujući da izgledi za ekonomiju u zoni primjene zajedničke evropske valute nijesu sumorni kao što se strahovalo.

Značajniji pad cijena zakočila je i nada da će ukidanje strogih mjera suzbijanja kovida utrti put snažnijem rastu kineske privrede i potražnje za naftom.

Trgovci će s pažnjom pratiti i podatke o zalihama u SAD-u kako bi procijenili potražnju. Zbog praznika na početku sedmice, vlada i Američki institut za naftu (API) objaviće izvještaje dan kasnije, u četvrtak odnosno srijedu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel korpe nafte njenih članica poskupio 29 centi na 82,02 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije