fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNasdaq zaključio sedmicu na novom rekordu

Nasdaq zaključio sedmicu na novom rekordu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Američke dionice su porasle u petak jer se Wall Street nadao povratku nakon najvećeg pada Dow Jonesa u više od godinu.

S&P 500 porastao je 0,7 odsto, dok je tehnološki bogat Nasdaq Composite dobio 1,1 odsto. Dow Jones Industrial Average porastao je malo iznad ravne linije, ostvarivši pobjedu nakon što je u četvrtak izgubio 600 bodova u svom najgorem danu u više od godinu.

Obnovljena zabrinutost oko kamatnih stopa podstakla je poraz prethodne sesije, predvođen naglim padom Dow-a. U međuvremenu, prinosi američkih riznica smanjili su se, s referentnim 10-godišnjim prinosom koji se kreće ispod 4,5 odsto, prenosi SEEbiz.

Američki poslovni podaci jači od očekivanih podstakli su preispitivanje smjera Federalnih rezervi u pogledu kamatnih stopa.

Trgovci su ravnomjernije podijeljeni oko toga hoće li centralna banka sniziti stope na septembarskom sastanku, prema CME FedWatch alatu. To označava značajan pomak u odnosu na prošlu sedmicu kada je samo oko jedne trećine očekivalo da će Fed zadržati stabilne stope tokom prvog jesenskog sastanka.

Goldman Sachs je u petak saopštio da više ne očekuje da će Fed napraviti svoje prvo smanjenje u junu, umjesto toga sugerišući da je septembar vjerovatniji.

No Wall Street bi u praznični vikend mogao ući boljeg raspoloženja. Nvidia, čije je posljednje tromjesečje eksplozije podstaklo rani uspon u četvrtak, porasla je dva odsto u petak, trgujući oko 1050 USD po dionici. Njegova nadolazeća podjela dionica mogla bi podstaći još veći interes maloprodaje za posjedovanjem dijela firme.

Ističući makroekonomski front u petak je revidirani pregled indeksa raspoloženja potrošača Univerziteta u Mičigenu za maj, koji je pao na 69,1.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Engleske, remi Danske i Slovenije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Engleske pobijedili su večeras u Gelzenkirhenu selekciju Srbije 1:0, u...