fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za ekonomiju spustila cijene nafte

Zabrinutost za ekonomiju spustila cijene nafte

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti za svjetsku ekonomiju i snažne američke proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 72 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,51 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 48 centi nižoj cijeni, od 58,13 USD, prenosi Hina.

Tržište je prethodnih dana podržavalo smanjeno snabdijevanje vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, koji od početka godine koordinisano smanjuju proizvodnju prema zacrtanih 1,2 miliona barela dnevno.

Tome valja dodati smanjeno snabdijevanje iz Venecuele i Irana zbog američkih sankcija.

U petak je uzlazni trend cijena zakočio od usporavanja svjetske ekonomije s obzirom na posustajanje aktivnosti u velikom dijelu Azije i Evrope, koje bi moglo zakočiti potražnju za gorivom.

Pritom se potrošnja nafte za sada dobro drži. Tako je u Kini, najvećem svjetskom uvozniku, porasla u prva dva mjeseca ove godine 6,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, na rekordnih 12,68 miliona barela dnevno.

„Tržište je i dalje rastrzano između zabrinutosti za ekonomiju i visoke proizvodnje nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) s jedne strane i zavidnog nivoa usklađenosti OPEC-a s dogovorenim smanjenjem snabdijevanja s druge strane, koju podržavaju i neplanirana smanjenja proizvodnje”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u petak je saopštila da bi tržište u prvom tromjesečju moglo pokazati skroman višak, a potom manjak u drugom kvartalu, od oko 500 hiljada barela dnevno.

“Pritom bi solidni rezervni kapaciteti OPEC-a mogli spriječiti značajniji rast cijena nafte u slučaju poremećaja, a povećanje snabdijevanja iz nezavisnih proizvođača, predvođenih SAD-om, trebalo bi da garantuju da će potrebe za naftom biti podmirene”, navode u IEA-i.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 67,29 USD, što znači da je porasla 69 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije