fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinuti zbog načina donošenja izmijenjenog Pravilnika

Zabrinuti zbog načina donošenja izmijenjenog Pravilnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) je zabrinut saznanjem da je Ministarstvo ekonomije, pod okriljem tajnosti i bez konsultacija, donijelo izmjene Pravilnika o listi proizvoda, načinu isticanja i vrsti objekata u kojima se ističu obavještenja o robi na Brajevom pismu.

Iz CEZAP-a su kazali da se resorno Ministarstvo nije konsultovalo sa predstavnicima te nevladine organizacije, Savezom slijepih Crne Gore i ostalim zainteresovanim subjektima, kao i da ih zabrinjava način donošenja novog Pravilnika 6. marta, kao i njegova sadržina.

“Naime, 24. februara Ministarstvo ekonomije je donijelo rješenje o formiranju radne grupe za izradu Pravilnika. Za člana ove radne grupe imenovana je predsjednica CEZAP-a, Olga Nikčević”, navodi se u saopštenju.

Ta radna grupa se, kako su dodali, nije sastala nijednom od osnivanja, niti je vođena transparentna rasprava u cilju nalaženja rješenja i unapređenja samog Pravilnika.

Nikčević je kazala da je sada jasno i zbog čega, budući da je od formiranja radne grupe do donošenja novog Pravilnika prošlo svega desetak dana.

“Iz takvog postupanja Ministarstva ekonomije može se samo zaključiti da je formiranje radne grupe bila samo formalnost, kako bi se u tajnosti donio jedan Tako važan podzakonski akt koji svoj izvor ima u naprednom rješenju člana Zakona o zaštiti potrošača”, rekla je Nikčević.

Ona je dodala da su za takvo postupanje Ministarstva ekonomije saznali prije nekoliko dana, pa žele da izraze svoje negodovanje.

“Novim Pravilnikom su vraćena rješenja i odredbe onog iz 2017. godine, iako je u svom mišljenju krajem 2018. godine Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio da su njegove odredbe diskriminatorne prema osobama sa oštećenjem vida i suprotne odredbama zakona kojima se zabranjuje diskriminacija i garantuje jednakost osoba sa invaliditetom”, navela je Nikčević.

Ona je podsjetila da su odredbe Pravilnika izmijenjene u julu prošle godine, u skladu sa preporukama Zaštitnika, da bi sada Ministarstvo ekonomije vratilo u pravni život raniji, diskriminatorni Pravilnik.

“Apsolutno je nedopustivo da Ministarstvo ekonomije ignoriše ustavnu zabranu diskriminacije, pa nadalje i međunarodno-pravne konvencije i standarde, kao i sopstvene pozitivnopravne propise. Umjesto da se Ministarstvo ozbiljno posveti toj temi, pa da se kroz dijalog u radnoj grupi dođe do pravičnog rješenja i time doprinese punoj implementaciji naprednih zakonskih rješenja, a samim tim i zaštiti potrošača sa invaliditetom, oni se odlučuju za drugačiji pristup”, kazala je Nikčević.

Evidentno, kako je navela, taj pristup podrazumijeva donošenje važnog podzakonskog akta u apsolutnoj tajnosti bez ijednog održanog sastanka radne grupe, otvorenu i ponovljenu diskriminaciju osoba sa invaliditetom, očigledno motivisani zaštitom interesa trgovaca a ne potrošača, iako je to jedna od osnovnih nadležnosti ovog ministarstva.

“CEZAP će, zajedno sa kolegama iz Saveza slijepih, pokrenuti odgovarajuće inicijative i nastaviti borbu svim raspoloživim pravnim sredstvima protiv svih oblika diskriminacije i kontinuirano raditi na poboljšanju položaja potrošača, pogotovo kada su u pitanju osobe sa invaliditetom”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije