fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrana plaćanja gotovinom u iznosima većim od 500 EUR

Zabrana plaćanja gotovinom u iznosima većim od 500 EUR

Skoplje, (MINA-BUSINESS) – U Sjevernoj Makedoniji je stupila na snagu zabrana plaćanja gotovinom u iznosima većim od 500 EUR.

Umesto “keša” kupci robe i usluga u vrijednosti većoj od 500 EUR mogu koristiti isključivo kartice i plaćanje preko računa u bankama, piše Jutarnji list.

Ograničenje je predviđeno Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma Sjeverne Makedonije koji je stupio na snagu.

Ministar finansija Sjeverne Makedonije, Dragan Tevdovski, opravdao je restrikcije u plaćanju gotovinom potrebom zaoštravanja borbe protiv sive ekonomije u toj zemlji.

“Siva ekonomija praktično je plaćanje na crno, čime se oštećuju svi građani. Kako bi suzbili tu pojavu, morali smo dodatno da snizimo limit za plaćanje u gotovini”, upozorio je Tevdovski.

Kritičari ovakvog načina borbe protiv sive ekonomije u Makedoniji ukazuju na čudnu odluku da se iz primjene zadatih ograničenja prometa gotovinom izuzmu organizatori igara na sreću.

Oni su podsjetili i na činjenicu da je u većini zemalja Evropske unije (EU), čija pravila Sjeverna Makedonija nastoji da usvoji na putu željene integracije u Uniju, plaćanje u gotovini ograničeno na iznos od deset hiljada EUR.

Najčitanije