fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa poreze duguju oko devet miliona EUR

Za poreze duguju oko devet miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Analiza poreskog duga četiri državna željeznička preduzeća pokazuje da trenutno za poreze koji su nagomilani u višegodišnjem periodu državi duguju oko devet miliona EUR.

Riječ je o preduzećima Željeznički prevoz (ŽPCG), Željeznička infrastruktura (ŽICG), Montecargo i Održavanje voznih sredstava (OVS).

Iz Poreske uprave (PU) su Vijestima kazali da su te državne firme prošle godine po osnovu poreskih prihoda uplatile nešto više od šest miliona EUR.

Najveći dužnik je ŽPCG, koji duguje 4,52 miliona EUR, a zbog ranije dodijeljene državne pomoći nije mogao da reporgramira dug na osnovu posebnog zakona o reprogramu.

Najažurnija u izmirivanju poreskih obaveza je željeznička kompanija za prevoz robe – Montecargo, koja od oktobra kasni sa uplatom dažbina.

„To su obveznici čije je funkcionisanje od velikog javnog interesa zbog dobrobiti građana, a imaju i značajan fiskalni potencijal sa stanovišta ostvarenja budžetskih prihoda“, rekli su iz PU.

ŽICG je reprogramirala dug o d 3,2 miliona EUR i redovno izmiruje rate iz repograma, pa je po tom osnovu kroz 19 rata prihodovano više od trećine duga u iznosu od 1,26 miliona.

„Izmirili su i tekuće obaveze po osnovu zarada isplaćenih zaposlenima zaključno sa januarom. Tokom prošle godine obavili su uplate poreskih obaveza u ukupnom iznosu od 3,47 miliona EUR”, naveli su iz PU.

Oni su saopštili da su od ŽPCG prošle godine uspjeli da naplate 1,29 miliona EUR i dodali da je preduzeće predstavilo Plan reorganizacije i racionalizacije radnih mjesta, čijom primjenom će se stvoriti uslovi za održivo poslovanje i servisiranje obaveza prema povjeriocima.

Montecargo uglavnom redovno servisa obaveze, pri čemu je evidentirano manje kašnjenje u izmirivanju poreskih obaveza i to za period od oktobra.

„U cilju naplate obaveze dospjelih po tom osnovu razmatra se mogućnost preuzimanja potraživanja od kredibilne kompanije koja je dužnik Montecarga. Prošle godine je Montecargo uplatio 1,02 miliona“, naveli su iz PU.

Najčitanije

Dvanaestogodišnjak upravljao vozilom na autoputu

Podgorica, (MINA) – Saobraćajna policija je na auto-putu kontrolisala vozilo kojim je upravljalo dvanaestogodišnji...