fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa pola godine isplaćeno više od pola miliona EUR premije

Za pola godine isplaćeno više od pola miliona EUR premije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo je farmerima 555,7 hiljada EUR premije za mlijeko prerađeno na gazdinstvima, za prvih šest mjeseci ove godine.

Iz Ministarstva su objasnili da je pravo na isplatu premije za prvu polovinu godine ostvarilo 957 korisnika.

Oni su dodali da je najviše korisnika podrške bilo iz sjevernog regiona 83,91 odsto, zatim središnjeg 15,88 odsto, dok je iz primorskog svega 0,21 odsto.

Najveći broj korisnika premija za preradu mlijeka na gazdinstvu je iz Opštine Pljevlja, 323, kojima je isplaćeno 180,13 hiljade EUR. Slijede Bijelo Polje sa 96 korisnika, Nikšića sa 84, Šavnik sa 77, Berana sa 61, Mojkovca sa 54, Plužine sa 49, Podgorica sa 42, Kolašin sa 41, Žabljaka sa 32, Plav sa 32, Gusinja sa 16, Danilovgrad sa 13, Petnjica sa deset, Tuzi sa devet, Andrijevica i Cetinje sa po četiri, Rožaje sa dva i Bar i Herceg Novi sa po jednim.

Iz Ministarstva su podsjetili da se mjera podrške preradi mlijeka na gazdinstvu sprovodi od 2017. godine i da se njeno kreiranje u Agrobudžetu pokazalo opravdanim, s obzirom na višestruko pozitivne efekte koji se ostvaruju.

Oni su naveli da kostantno raste interesovanje farmera da na sopstvenom gazdinstvu prerađuju mlijeko u sir i druge tradicionalne mlječne proizvode, što pokazuju podaci o kontinuiranom rastu registrovanih gazdinstava i iznosa isplaćenih premija.

„U registru je trenutno blizu 1,6 hiljada gazdinstava koji mogu ostvariti podršku, što je značajan rast u odnosu na 300 gazdinstava koja su bila registrovana u 2017. godini“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je mjerom obezbijeđena podrška za nove korisnike – proizvođače sirovog mlijeka u područjima u kojima nije bilo organizovanog otkupa sirovog mlijeka.

U Ministarstvu smatraju da se podsticanjem prerade na gazdinstvu pomoglo proizvođačima da ostvare dodatu vrijednost svojih proizvoda, postanu konkurentniji i ostvare veće prihode od rada.

„Važan efekat mjere je uvođenje proizvođača mlijeka i mlječnih proizvođača u sistem kontrole bezbjednosti hrane, čime su na dobitku i proizvođači i potrošači.

Osim uvođenja u sistem kontrole bezbjednosti hrane, procedura sprovođenja mjere daće i detaljnije informacije o plasamanu mliječnih proizvoda sa gazdinstava“, saopštili su iz Ministarstva.

Prema analizama, preko 50 odsto mliječnih proizvoda proizvođači prodaju sami na pijaci ili kućnom pragu, 24 odsto preko nakupca, a 25 odsto plasiraju sami preko trgovinskih i ugostiteljskih objekata.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Cijene nafte oko 83 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte ojačale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, nakon...