fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa podršku maslinarstvu prijave do 1. novembra

Za podršku maslinarstvu prijave do 1. novembra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je sve zainteresovane da se do 1. novembra prijave na javni poziv za dodjelu podrške razvoju maslinarstva za ovu godinu.

“Bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije korisnici mogu iskoristiti za podizanje novih, nabavku opreme za čuvanje i skladištenje maslinovog ulja, upravljanje biljnim otpadom, kao i za izradnju podzida u cilju čuvanja zemljišta od erozije”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Za kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina bespovratna podrška iznosi do 60 odsto, dok je za revitalizaciju maslinjaka podrška sedam EUR po revitalizovanoj maslini.

U javnom pozivu, koji je objavljen u okviru Agrobudžeta, navodi se da će se podržavati investicije u cilju povećanja površina pod novim zasadima i boljeg iskorištavanja starih zasada, kao i održavanje i širenje plasteničke proizvodnje.

“Podrška nabavci opreme za maslinarstvo usmjerena je na osavremenjavanje proizvodnje, a poseban akcenat stavlja se na kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina, kao i na uređenje maslinjaka”, rekli su iz Ministarstva.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50 odsto od ukupno prihvatljivih troškova, osim za kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina gdje iznosi do 60 odsto.

“Ukupna vrijednost prihvatljivih investicija je do deset hiljada EUR. Poljoprivredno gazdinstvo može konkurisati sa samo jednim zahtjevom i može ostvariti maksimalnu visinu podrške do pet hiljada EUR u toku godine”, objasnili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su kazali da je maslinarima, osim podrške koju mogu ostvariti kroz taj javni poziv, na raspolaganju i direktna podrška po hektaru, odnosno subvencije za biljnu proizvodnju, gdje je iznos podrške 180 EUR po hektaru, a za mlade do 40 godina i dodatnih deset EUR po hektaru.

“Na raspolaganju su im i mjere podrške koje se odnose na nabavku mehanizacije, kopanje bunara, zatim organsku proizvodnju, očuvanje genetičkih resursa i druge”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

novica vuković

Vlada se neće zadužiti za tekuću potrošnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada se ove godine neće zadužiti za tekuću potrošnju, a novac...