fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa deficit budžeta krive nabavke i subvencije

Za deficit budžeta krive nabavke i subvencije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iz Ministarstva finansija potvrdili su da je deficit budžeta u decembru iznosio 146 miliona EUR, umjesto planiranih deset miliona, da je državnoj kasi nedostajalo ukupno 172 miliona, kao i da su u tom mjesecu potrošili svih 159 miliona koliko se nova Vlada zadužila u decembru.

Tekući izdaci su umjesto planiranih 112 miliona iznosili 163 miliona. Rashodi za materijal su umjesto 3,8 miliona iznosili 11,5 miliona, troškovi za usluge su povećani sa 5,8 miliona na 16,5 miliona, tekuće održavanje je umjesto 3,2 miliona koštalo 8,4 miliona, za subvencije je umjesto planiranih 4,8 miliona potrošeno 21,7 miliona, a za ostale rashode 10,6 miliona umjesto 4,2 miliona, pišu Vijesti.

Na pitanje lista zbog čega je kod tekućih izdataka došlo da višestruko veće potrošnje za materijal, usluge, subvencije i ostale izdatke, iz kabineta ministra finansija Novice Vukovića većinom su naveli vanredne razloge i događaje za rast dijela tih stavki.

„Na poziciji rashodi za materijal u decembru je izvršena nabavka uniformi za pripadnike Vojske Crne Gore, što je realizovano preusmjeravanjem sredstava unutar budžeta Ministarstva odbrane, upravo u korist pozicije rashodi za materijal, zbog čega dolazi do odstupanja izvršenja ove budžetske pozicije u odnosu na plan. Rashodi za usluge realizovani su u većem iznosu od plana, dominantno, usljed povlačenja sredstava iz kredita, sredstava donacija i IPA sredstava. Navedena sredstva izvršavaju se u visini njihovog ostvarenja i ne planiraju se, u skladu sa odredbama godišnjeg zakona o budžetu, ali se potrošnja evidentira, te dolazi do odstupanja u izvršenju u odnosu na plan“, objasnili su iz Ministarstva.

Kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizovana su sredstava iz kredita, namijenjena za realizaciju MIDAS projekta, kao i kod tadašnje Uprave prihoda i carina, namijenjena za finansiranje projekta pod nazivom Reforma poreske administracije, za implementaciju projekta E-fiskalizacija, dok su kod Ministarstva turizma, ekologije održivog razvoja i razvoja sjevera, realizovana sredstva iz donacija.

„Sredstva za subvencije, u decembru, plaćena su u većem iznosu u odnosu na plan, dominatno, kod Zavoda za zapošljavanje, po osnovu subvencija preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, imajući u vidu da ista nijesu realizovana za novembar, jer su se usvajanjem izmjena Zakona o budžetu za prošlu godinu stvorile zakonske pretpostavke za realizaciju istog u decembru. Takođe, rast izvršenja subvencija je zbog povlačenja IPA sredstava kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede”, naveli su iz Ministarstva finansija razloge zbog čega tekući izdaci u decembru bili ukupno 51 milion veći od plana.

Rashodi za transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru bili su za decembar planirani na 30,7 miliona EUR, a na kraju su iznosili 71 miliona, dok je za kapitalne izdatke plaćeno 79 miliona umjesto planiranih 20,7 miliona.

“Potrošnja u okviru pozicije transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru realizovana je u većem iznosu od plana, prevashodno, kod Fonda za zdravstveno osiguranje, u okviru potprograma Zdravstvena zaštita, za potrebe snabdijevanja ljekovima i medicinskim sredstvima, u okviru javnog zdravstvenog sistema. O ostvarenju kapitalnog budžeta, za detaljne informacije Ministarstvo finansija upućuje na uprave za kapitalne projekte i za saobraćaj, kao ustanove koje se staraju o izvršenju Kapitlanog budžeta“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je u decembru došlo i do povlačenja oko 11,4 miliona EUR sredstava iz kreditnih linija, namijenjenih realizaciji kapitalnih projekata, kao i dva miliona donatorskih sredstava, zbog čega dolazi do dodatnog odstupanja izvršenja u odnosu na plan.

„Bitno je napomenuti da, u ukupnom iznosu, nije došlo do prekoračenja godišnjeg plana budžetske potrošnje”, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je u decembru potrošeno zaduženje od 159 miliona EUR. Vijesti su pitale zbog čega se to desilo, kada je bilo najavljeno da će se taj novac koristiti i kao rezerva za ovu godinu.

“Izmjenama budžeta za prošlu godinu bila je predviđena mogućnost zaduživanja od oko 500 miliona EUR, za potrebe finansiranja budžeta. Takođe, tada je iskazano očekivanje da neće biti potrebno obezbijediti sredstva i zaduženja u planiranom iznosu, već u znatno nižem, u cilju obezbjeđivanja sredstava za redovno finansiranje obaveza države, kao i obezbjeđivanje fiskalne rezerve, u iznosu od okvirno 50 do 100 miliona EUR, koji bi se koristili tokom ove godine. Dakle, zaduživanje je realizovano u znatno nižem iznosu od planiranog, čime je obezbijeđeno redovno servisiranje obaveza države, kao i i povećanje depozita na kraju godine, koji su preneseni u ovu godinu“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da se zaduživanje sprovodi u skladu sa projektovanim tokovima naplate prihoda i rashoda, na osnovu čega se i planiraju potrebe finansiranja budžeta i ostvarivanja fiskalne rezerve.

„Shodno navedenom, a imajući u vidu veću naplatu prihoda od plana, što je bio slučaj i u decembru, krajem godine izvršeno je zaduživanje u ukupnom iznosu od 159 miliona EUR”, naveli su iz Ministarstva.

Zaključeni su ugovori sa osam domaćih poslovnih banaka, za ukupno zaduženje u iznosu od 109 miliona EUR sa prosječnom ponderisanom kamatnom stopom od 6,55 odsto fiksno godišnje, sa prosječnim rokom dospijeća od 54 mjeseca, dok je najveći broj ugovora zaključen na rok dospijeća od pet godina.

“Dodatno, u decembru se država zadužila i preko emisije državnih zapisa, u iznosu od 50 miliona EUR, od čega 20 miliona na rok od tri mjeseca, 20 miliona na rok od šest mjeseci i deset miliona na rok od devet mjeseci, dok prosječna ponderisana kamatna stopa na ukupan iznos emitovanih zapisa iznosi 3,7 odsto”, naveli su iz Ministarstva.

S obzirom da je u decembru ostvaren deficit od 146 miliona EUR, umjesto planiranog od deset miliona, Vijesti su pitale i da li postoje preliminarni podaci o prihodima i rashodima budžeta za januar, da li je u njemu ostvaren suficit ili novi deficit, kao i da li će za funkcionisanje državne kase uskoro biti potrebno novo zaduženje.

“Podaci o ostvarenju budžeta za januar će, shodno ustaljenoj praksi, biti objavljeni u okviru redovnih mjesečnih izvještaja o izvršenju budžeta, u toku februara”, kazali su iz Ministarstva.

U tabelama o prihodima i rashodina državnog budžeta iz decembra navedeno je i da je u tom mjesecu potrošeno i zaduženja od 28,7 miliona EUR iz stranih izvora.

“Nije došlo do dodatnog zaduženja na stranom tržištu tokom decembra, već je izvršeno povlačenje sredstava iz već obezbjeđenih stranih izvora, kao i sredstava iz aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, koja služe za finansiranje infrastrukturnih projekata. Budući da je još u toku obračun poslovnih rezultata, detaljnije informacije će, nakon objedinjavanja, biti pravovremeno objavljene”, saopštili su iz Ministarstva.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije