fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZa autoput do sada platili oko 700 miliona EUR

Za autoput do sada platili oko 700 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je usvojila Informaciju o statusu realizacije projekta autoputa Bar – Boljare, u kojoj je navedeno da ukupan stepen završenosti radova na izgradnji autoputa od Smokovca do Mateševa iznosi oko 95 odsto, a da je izvođaču do 9. juna ukupno isplaćeno 701.530.394 EUR.

Iz Vlade su kazali da je izvođač završio sve radove na rasponskim konstrukcijama na mostovima, a da su u toku radovi na izradi preostalih prelaznih ploča, zaštitnih ograda i dilatacionih spojnica.

„Završen je proboj i izrada sekundarne obloge na svih 16 tunela. Ključne aktivnosti koje se trenutno realizuju u tunelima su radovi na ugradnji elektro-mašinske opreme i instalacija, kao i izgradnja kolovozne konstrukcije“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je na otvorenoj trasi izvedeno ukupno oko 85 odsto radova, a da je procenat izvedenih zemljanih radova na otvorenoj trasi (iskopi i nasipi) oko 99 odsto.

„Zidovi od armirane zemlje, kao posebna vrsta potpornih konstrukcija, završeni su u cjelosti. Na Projektu je, u skladu sa Izvještajem Izvođača, u toku maja bio angažovan 1.131 radnik“, navodi se u saopštenju.

Od tog broja je, kako su kazali, 390 radnika iz Kine, 100 crnogorskih državljana i iz zemalja okruženja koji rade za kinesku kompaniju, a 641 radnik je angažovan od strane podizvođača.

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta termoenergetskog kompleksa u Pljevljima.

Navodi se da je projekat ekološke rekonstrukcije TE višegodišnji projekat, koji u krajnjem treba da obezbijedi punu usaglašenost emisija štetnih čestica iz elektrane sa evropskim propisima.

„Uporedo sa ovim projektom u prethodnom periodu pokrenute su aktivnosti, u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) i Opštinom Pljevlja, u cilju pronalaženja rješenja za što efikasnije rješavanje problema zagađenja Pljevalja kroz realizacuju projekta toplifikacije grada“, kazali su iz Vlade.

Navodi se da su, kroz realizaciju projekta rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja predviđene određene aktivnosti kako bi se sama TE Pljevlja iskoristila kao toplotni izvor za grijanje grada.

Iz Vlade su kazali da su glavni nosioci realizacije tog projekta EPCG, Opština Pljevlja i Uprava javnih radova.

„Osnovni cilj projekta rekonstrukcije TE Pljevlja je prilagođavanje rada postrojenja TE zahtjevima zaštite životne sredine, propisanim Zakonom o industrijskim emisijama, radi dobijanja integrisane dozvole za rad“, naveli su iz Vlade.

Informacija, kako se dodaje, sadrži opis projekta, dinamiku realizacije sa pregledom glavnih aktivnosti u toku pripreme i realizacije projekta, kao i otvorena pitanja i dinamički plan koji omogućava da krajnji rok završetka poslova bude isti kao u Ugovoru.

Vlada je usvojila je Informaciju o kupovini vazduhoplova tipa Embraer 190-200 LR msn 19000358, reg.oznake 40-AOC za potrebe kompanije To Montenegro.

„Imajući u vidu da je Montenegro Airlines (MA) u prekršaju po Ugovoru o zajmu sa BNDES-om i Ugovoru o zakupu aviona sa MALL i da je u stečaju a da se avion Embraer reg.oznaka 40- AOC nalazi na aerodromu Podgorica i da postoji obaveza zaštite, održavanja i osiguranja navedenog aviona, krajem januara započeti su pregovori sa BNDES o sticanju vlasništva na predmetnom avionu, odnosno otkupu ovog aviona“, naveli su iz Vlade.

Prema njihovim riječima, MA zbog svoje insolventnosti nije bio u mogućnosti da ispuni obaveze po osnovu ugovora.

„Početkom aprila, brazilski tim je dostavio predlog po kome je Brazilsko ministarstvo ekonomije spremno da prihvati iznos od 4,99 miliona USD sa pripadajućim troškovima kamate, za sticanje vlasništva nad avionom i murno rješavanje problema“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vlada, u svojstvu jedinog osnivača društva „ToMontenegro“, odobrila Društvu kupovinu aviona Embraer za ukupan iznos od 5.360.510,28 USD, čija će se isplata izvršiti iz sredstava osnivačkog kapitala „ToMontenegro“.

„Ocijenjeno je posebno značajnim što će sticanjem vlasništva na avionu za iznos od 4,99 miliona vazduhoplov ostati u vlasništvu i posjedu crnogorske kompanije, dok bi reisporuka aviona uz plaćanje troškova od oko šest miliona USD država izgubila avion i kojem su uložena značajna sredstva“, kazali su iz Vlade.

Najčitanije