fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street skliznuo sa rekordnih nivoa

Wall Street skliznuo sa rekordnih nivoa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks skliznuo s rekordnog nivoa, kao i Nasdaq indeks, nakon što se pokazalo da čelnici američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) nijesu sigurni u brzi oporavak najveće svjetske ekonomije od koronakrize.

Dow Jones oslabio je 85 bodova ili 0,31 odsto, na 27.692 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,44 odsto, na 3374 poena, a Nasdaq indeks 0,57 odsto, na 11.146 bodova, prenosi Hina.

Na početku trgovanja S&P 500 i Nasdaq dostigli su nove rekordne nivoe, ali s njih su skliznuli nakon što je objavljen zapisnik s nedavne sjednice čelnika Fed-a koji pokazuje da monetarne vlasti nijesu sigurne u brzi oporavak ekonomije.

“Pandemija koronavirusa uveliko će uticati na ekonomske aktivnosti, zaposlenost i inflaciju u kratkom periodu te predstavlja značajan rizik za ekonomske izglede u srednjoročnom periodu”, navodi se u zapisniku s prošlomjesečne sjednice, na kojoj je Fed kamate ostavio nepromijenjene i poručio da je privredi i dalje potrebna monetarna podrška.

Čelnici Fed-a smatraju da su privredi i dalje potrebni i fiskalni podsticaji, ali su upozorili i na snažan rast javnog duga.

“Zapisnik pokazuje da je Fed oprezan”, kazao je strateg u firmi Jones Trading, Mike O’Rourke.

Stoga je i na tržištu zavladao oprez, nakon što je dan prije S&P 500 indeks dostigao rekordni nivo i tako nadoknadio sve gubitke od izbijanja koronakrize.

Naime, od kraja februara do kraja marta S&P 500 oštro je pao zbog izbijanja pandemije koronavirusa. Međutim, od 23. marta do sada S&P 500 skočio je oko 55 odsto.

Brz oporavak indeksa od koronakrize zahvaljuje se dosad nezabilježenim podsticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama američkih vlasti, vrijednima više biliona USD.

Ti su fiskalni i monetarni podsticaji preplavili američka finansijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

Ipak, ostaju dileme je li rast cijena dionica opravdan, s obzirom na to da je američka ekonomija u dubokoj recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brzo kao što su se ulagači nadali.

Među dobitnicama se našla dionica Applea, pa je tržišna vrijednost tog tehnološkog diva u jednom trenutku dostigla dva biliona USD. Tako je Apple postao prva američka kompanija kojoj je to uspjelo.

Tehnološki sektor predvodnik je oporavka tržišta posljednjih mjeseci jer poslovni rezultati tih kompanija pokazuju da im koronakriza nije značajnije naštetila. Nekima je zbog rada ljudi od kuće i online ‘shoppinga’ uveliko i pomogla.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,58 odsto, na 6111 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,74 odsto, na 12.977 poena, a pariski CAC 0,79 odsto, na 4977 bodova.

Najčitanije