fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street porastao nakon šest dana pada

Wall Street porastao nakon šest dana pada

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skočili više od dva odsto, što se najviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon šest dana pada jer izvještaj o inflaciji nije bio baš podsticajan.

Dow Jones ojačao je 2,83 odsto, na 30.038 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,6 odsto, na 3.669 poena, a Nasdaq indeks 2,23 odsto, na 10.649 bodova, prenosi SEEbiz.

Ti indeksi su na početku trgovanja bili u negativnom području, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u septembru porasle 0,4 odsto na mjesečnom nivou, a 8,2 odsto na godišnjem, što je nešto veći rast u odnosu na očekivanja analitičara.

Kako se inflacija i dalje kreće oko najviših nivoa u 40 godina, očekivanja na tržištu nijesu se promijenila.

Tako se i dalje procjenjuje da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. novembra ponovo, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Uprkos tome, tržište se naglo oporavilo, pa su indeksi završili s dobitkom većim od dva odsto. Pritom su finansijski i energetski sektor prednjačili po dobicima.

S obzirom na to da se ništa bitno u očekivanjima u vezi sa inflacijom, kamata i privredom nije promijenilo, većina analitičara ovaj preokret objašnjava tehničkom korekcijom.

Narednih sedmica u fokusu ulagača biće poslovni rezultati kompanija i banaka. Izvještajima nekoliko velikih banaka u petak počinje sezona objava kvartalnih rezultata.

Zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije, očekivanja su znatno smanjena posljednjih mjeseci.

Tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 4,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Početkom jula očekivali su rast zarada više od 11 odsto.

I na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 odsto, na 6.850 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,51 odsto, na 12.355 poena, a pariski CAC 1,04 odsto, na 5.879 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije