fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pao zbog političke nesigurnosti u Vašingtonu

Wall Street pao zbog političke nesigurnosti u Vašingtonu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa jer su ulagači odlučili da povuku dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica prošle sedmice, ali i zbog političke nesigurnosti u Vašingtonu.

Dow Jones oslabio je 89 bodova ili 0,29 odsto, na 31.008 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,66 odsto, na 3.799 bodova, a Nasdaq indeks 1,25 odsto, na 13.036 bodova, prenosi SEEbiz.

Prošle sedmice indeksi su snažno porasli i dosegnuli rekordne nivoe jer ulagači očekuju nove podsticajne ekonomske mjere nakon što su demokratski predstavnici osvojili prevlast i u Senatu.

Kako demokrate već drže većinu u Zastupničkom domu, prevlast u Senatu omogućiće izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše sprovođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su nove podsticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Međutim, ulagači se plaše da bi podsticajne mjere mogle biti odgođene jer su demokrate u Kongresu započele drugi pokušaj rušenja predsjednika Donalda Trumpa s vlasti.

Demokrate su iznijele predlog rezolucije kojim traže njegov opoziv zbog podsticanja na pobunu nakon što su njegove pristalice prošle sedmice napale Kongres, pri čemu je smrtno stradalo petoro ljudi.

Uz to, FBI je upozorio da se u Vašingtonu i 50 glavnih gradova saveznih država planiraju oružani protesti uoči inauguracije predsjednika Bidena 20. januara.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što se bliži sezona objava poslovnih rezultata kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine.

U petak će nekoliko banaka, uključujući JPMorgan, objaviti rezultate, a narednih sedmica finansijske izvještaje i procjene kompanija o daljem poslovanju, što će znatno uticati na smjer tržišta, kažu analitičari.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,09 odsto, na 6.798 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,8 odsto, na 13.936 bodova, a pariski CAC 0,78 odsto, na 5.662 boda.

Najčitanije