fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street odskočio nakon istorijskog pada

Wall Street odskočio nakon istorijskog pada

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skočio šest odsto, nadoknadivši dio velikih gubitaka od prethodnoga dana, nakon što su američka centralna banka i Bijela kuća najavile nove mjere za povećanje likvidnosti i suzbijanje koronavirusa.

Dow Jones porastao je 5,2 odsto na 21.237 bodova, dok je S&P 500 skočio šest odsto na 2.529 poena, a Nasdaq indeks 6,23 odsto na 7.334 boda.

Nakon što je dan ranije S&P 500 potonuo 12 odsto, što je bio njegov najveći sedmični pad od Crnog ponedjeljka 1987. godine, u utorak je taj indeks uspio nadoknaditi dio gubitaka, prenosi SEEbiz.

To se zahvaljuje kriznim mjerama američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), koja je pokrenula kupovinu kratkoročnih korporativnih hartija od vrijednosti, kako bi pomogao kompanijama u isplati plata radnicima i nabavci tokom pandemije koronavirusa, zbog koje su paralizovani djelovi ekonomije.

Taj potez uslijedio je nakon što je u nedjelju Fed drastično srezao kamatne stope, drugi put u manje od dvije sedmice i uvela druge mjere za poboljšanje likvidnosti.

„Ulagače zabrinjava problem likvidnosti i to je ono što Fed nastoji da ublaži. No, treba uvesti i fiskalne mjere, a vidimo da mnoge zemlje u svijetu uvode velike fiskalne podsticajne pakete, što je uticalo na tržište”, smatraju analitičari.

Bijela kuća poručila je da radi na planu podrške privredi vrijednom 850 milijardi, a možda i bilion USD, pri čemu bi svaki Amerikanac mogao dobiti ček na hiljadu USD.

Pandemija je izazvala velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta, a mnoge su zemlje zatvorile škole, zabranile javna okupljanja, odložile sportske i kulturne događaje.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) su slučajevi zaraze koronavirusom zabilježeni u svih 50 država, pri čemu je više od 6,4 hiljade zaraženih, dok je više od 100 ljudi umrlo.

Milioni Amerikanaca posljednjih dana ostaju kod kuće, ne idu na posao i u škole.

Zbog toga su mnoge kompanija objavile da očekuju pad prihoda, a sve je jasnije da mnogim ekonomijama, pa i američkoj, prijeti recesija.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,79 odsto na 5.294 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,25 odsto na 8.939 poena, a pariski CAC 2,84 odsto na 3.991 bod.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...