fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street blago porastao

Wall Street blago porastao

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, pri čemu su najvažniji indeksi dostigli nove rekorde, jer je američki Kongres podržao predlog o ulaganjima u infrastrukturu vrijedan bilion USD.

Dow Jones je ojačao 0,29 odsto na 36.432 boda, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli blago na 4.701 poen odnosno 15.982 boda.

Tako su S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove rekordne vrijednosti osmi dan zaredom, dok je Dow Jones postigao svoj rekord drugi dan uzastopno, prenosi Hina.

„To je postalo kao samoispunjavajuće proročanstvo. Zašto indeksi rastu? Zato što ulagači kupuju. A zašto kupuju? Zato što indeksi rastu”, rekao je portfelj menadžer u firmi Kingsview Asset Management, Paul Nolte.

Najviše su porasle cijene dionica u industrijskom i rudarskom sektoru, jer je u subotu Kongres prihvatio predlog zakona predsjednika Joe Bidena o ulaganjima u infrastrukturu.

„Tako će još bilion USD biti ubačeno u ekonomiju, koja ionako stabilno raste. Ulagači smatraju da je to vrlo dobro za tržište dionica”, rekao je Nolte.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Od 445 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, oko 81 odsto ostvarilo je veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 41,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su početkom oktobra očekivali rast od 29,4 odsto.

Veći rast indeksa spriječio je pad cijene dionice Tesle od skoro pet odsto, jer bi osnivač kompanije Elon Musk mogao prodati deset odsto svojih dionica.

Musk je, naime, u nedjelju na Twitteru postavio pitanje da li treba da proda te dionice, a gotovo 58 odsto odgovora u anketi bilo je za prodaju.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su blago pale. Londonski FTSE indeks i frankfurtski DAX oslabili su neznatno na 7.300 bodova, odnosno 16.046 poena. Pariski CAC ojačao je blago na 7.047 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije