fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVukčević: Preispitati zakonitost niza ugovora između KAP-a i Uniproma

Vukčević: Preispitati zakonitost niza ugovora između KAP-a i Uniproma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zakonitost niza ugovora između Kombinata aluminijuma (KAP) i Uniproma treba ispitati, dok se sa radnicima te fabrike moraju zaključiti ugovori o radu, kako bi ostvari radnička prava, ocijenjeno je iz Prave Crne Gore.

Predstavnik Prave, Ivica Vukčević, smatra da je nedopustivo postupanje stečajnog upravnika KAP-a, Veselina Perišića, koji je sa Unipromom potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim se uskraćuju određena prava radnicima.

„Neophodno je preispitati zakonitost tog ugovora, kao i kupoprodajnog, zaključenog 2014. godine između KAP-a u stečaju kao prodavca i nikšićkog preduzeća Uniprom kao kupca, poslovanje KAP-a pod kontrolom Uniproma, kao i porijeklo imovine vlasnika Uniproma, Veselina Pejovića“, naveo je Vukčević u saopštenju.

On je kazao da je Pejović, pored činjenice da je veći dio KAP-a praktično dobio na poklon, počeo i da smanjuje broj radnika.

„Tako je 19. jula 2014. godine u KAP-u bilo 649 zaposlenih radnika, da bi 15. januara bilo zaposleno 468 radnika“, dodao je Vukčević.

Radnicima su, kako je ocijenio, uskraćena brojna radnička prava, kao što je pravo na godišnji odmor, a ne uplaćuje im se redovno ni beneficirani radni staž. To su posebno otežavajuće okolnosti, jer rade na poslovima koji su opasni po zdravlje.

„Radnici omogućavaju razvoj države, a ne tajkuni koji žive na njihov račun. Ovakvo nehumano postupanje prema radnicima mora da se zaustavi i da se sa njima zaključe ugovori o radu, da bi mogli ostvariti sva prava iz radnog odnosa. Više se nikome ne smije dozvoliti da zarađuje milione EUR na štetu života i zdravlja radnika. Prava Crna Gora će se uvijek boriti da zaštiti prava radnika“, poručio je Vukčević.

Prema njegovim riječima, KAP je za vrijeme vladavine Demokratske partije socijalista (DPS), od najvećeg državnog preduzeća i izvoznika, pretvoren u slučaj najveće pljačke građana Crne Gore u novijoj istoriji.

„KAP je imao više od 2,1 hiljadu zaposlenih i učestvovao sa više od 51 odsto u izvozu Crne Gore, prije nego što je 2005. godine prodat kompaniji Salomon Enterprises Limited, kasnije preimenovanoj u CEAC, koja je osnovana radi upravljanja imovinom En+ grupe u istočnom regionu Evrope. Vlasnik te kompanije je Oleg Deripaska, ali se sumnja da su suvlasnici bili domaći tajkuni“, rekao je Vukčević.

Ta kompanija je, kako je naveo, uzimala kredite za koje je Vlada dala garancije. Izračunato je, prema njegovim riječima, da je ukupna visina državne pomoći, koja je kroz restrukturiranje data KAP-u, iznosila 184,86 miliona EUR, a novac je plaćen iz državnog budžeta.

„Zbog toga su trpjeli građani Crne Gore kroz zamrzavanje penzija, povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) i slično. Uprkos tome u KAP-u je 2013. godine pokrenut stečaj, zbog ogromnih dugova“, dodao je Vukčević.

Premanjegovim riječima, Vlada, na čijem čelu je 2014. godine bio Milo Đukanović, omogućila je Pejoviću da preuzme KAP po višestruko nižoj cijeni od stvarne vrijednosti imovine preduzeća.

„KAP je 2014. godine preuzela kompanija Uniprom po ugovorenoj cijeni od 28 miliona EUR, od kojih je 10. septembra 2014. godine uplatila samo četiri miliona. Ostatak novca za preuzimanje KAP-a, Pejović je obezbijedio iz prihoda KAP-a, što je čista pljačka“, rekao je Vukčević.

Preostali iznos je, kako je dodao, uplatio u dvije rate tek 2015. godine i to prvu od deset miliona 20. marta 2015. godine, a ostatak od 14 miliona tek 7. avgusta 2015. godine.

„Posebno je problematično što je založio imovinu KAP-a za kredit, pomoću kojeg je platio 14 miliona za kupovinu ovog preduzeća“, zaključio je Vukčević.

Najčitanije