fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVrijednost otkupa 6,1 milion EUR

Vrijednost otkupa 6,1 milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od preduzeća i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u prvom kvartalu iznosila je 6,1 milion EUR, pokazuju podaci Monstata.

Od toga je vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje 2,2 miliona EUR ili 36,1 odsto, dok je vrijednost otkupa od individualnih poljoprivrednih proizvođača iznosila 3,9 miliona EUR ili 63,9 odsto.

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine porasla jedan odsto.

Zabilježen je rast vrijednosti prodaje iz sopstvene proizvodnje poslovnih subjekata 16,2 odsto i pad vrijednosti otkupa poljoprivrednih proizvoda od individualnih proizvođača šest odsto.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom kvartalu sirovo kravlje mlijeko učestvuje sa 28,8 odsto, kokošija jaja 20,3 odsto, svježe povrće 15,6 odsto, stoka po vrstama i kategorijama 9,6 odsto.

Ostali proizvodi učestvuju sa 8,6 odsto, svježe voće 7,1 odsto, svježa riba 4,7 odsto, industrijsko bilje četiri odsto, prerađevine voća i grožđa 0,7 odsto i žita 0,6 odsto.

Najčitanije