fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlasnik preduzeća Montenegro prevoz Pejović oštetio budžet za 1,3 miliona

Vlasnik preduzeća Montenegro prevoz Pejović oštetio budžet za 1,3 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Službenici Uprave policije u Podgorici su uhapsili vlasnika i izvršnog direktora preduzeća Montenegro prevoz Pejović, D.P, koji je počinio krivična djela utaja poreza i doprinosa i prevara, čime je oštetio državni budžet za preko 1,3 miliona EUR.

Službenici podgoričke policije su utvrdili da je osumnjičeni od 19. maja 2015. godine do 14. januara prošle godine pravio lažne fakture više preduzeća sa kojima čak i nije bio u poslovnom odnosu, koje je upotrijebio kao prave, knjižeći ih na konto dobavljača u preduzeću Montenegro prevoz Pejović.

„Osumnjičeni ih je dostavljao Poreskoj upravi sa drugim lažnim podacima i činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje poreske obaveze i na taj način ostvario pravo na povraćaj poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu 1,02 miliona EUR, koje je potom podigao u gotovom“, navodi se u saopštenju.

Takođe, D.P. je, kako se sumnja, falsifikovanu dokumentaciju o navodnoj potrošnji goriva prijavljivao i dostavljao Upravi carina kako bi, bez osnova, ostvario pravo na povraćaj sredstava od dijela plaćene akcize prilikom nabavke goriva, jer je ovo gorivo sipano u taksi vozila na koje po Zakonu o akcizi nema pravo na povraćaj dijela plaćene akcize.

„Na ovaj način je sa računa Uprave carina prebačen novac u iznosu od 312,87 hiljada EUR, koji je kasnije podignut u gotovom“, dodaje se u saopštenju.

Ukupna protivpravna materijalna korist koju je ostvario osumnjičeni iznosi 1,33 miliona EUR na štetu budžeta Crne Gore.

Krivična prijava je podnijeta i protiv preduzeća Montenegro prevoz Pejović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Mali broj građana na manifestaciji USSCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Mali broj građana okupio se danas na Trgu nezavisnosti u Podgorici,...