fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada vodi računa o glasu javnosti

Vlada vodi računa o glasu javnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja su odlukom o smanjenju planiranog povećanja akciza na samo dio proizvoda, još jednom pokazali da vode računa o glasu javnosti, saopštili su njihovi predstavnici.

“Odlučili smo se za korekcije niže od prvobitno planiranih u akciznoj politici, uvažavajući u maksimalnoj mogućoj mjeri sugestije privrede i poslanika u crnogorskom parlamentu. Uz to, povećanje akciza će se postepeno primjenjivati”, poručili su iz Ministarstva finansija.

Oni su podsjetili da je Predlogom zakona o budžetu za ovu godinu, koji čeka usvajanje u Skupštini, planirano povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode, gazirana pića sa dodatkom šećera i alkoholna pića, kao i uvođenje akcize za proizvode od šećera, kakaoa i sladoled.

Cilj je, kako su objasnili, da se taj dodatni prihod od proizvoda, koji mogu negativno uticati na zdravlje stanovništva, usmjeri na finansiranje zdravstvenog sistema.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, rekao je da su razgovarali sa predstavnicima privrede i nakon toga korigovali predloge za djelimičnu izmjenu akcizne politike, pažljivo osluškujući sve što može doprinijeti tome da se ne izazovu problemi na tržištu.

“Jedan od primarnih ciljeva Vlade je borba protiv sive ekonomije i suzbijanje sivog tržišta. Za uspješno sprovođenje redefinisane akcizne politike, najvažniji nam je pojačani i pravovremeni inspekcijski nadzor, te puno angažovanje svih nadležnih državnih organa. Time će se, između ostalog, onemogućiti poslovanje u neformalnom sektoru”, saopštio je Spajić.

Iz Ministarstva su objasnili da izmjene neće dovesti u pitanje ostvarenje prihoda od akciza utvrđenih Predlogom zakona o budžetu, imajući u vidu da određene izmjene doprinose rastu prihoda od akciza, kao i da su prihodi po tom osnovu već u prvih pet mjeseci iznad utvrđenog mjesečnog plana za oko tri miliona EUR.

Vlada je u utorak utvrdila amandmane na Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, koje je pripremilo Ministarstvo. Održani su konsulatitivni sastanaci u vezi sa predloženom akciznom politikom sa predstavnicima Privredne komore i uvoznika, distributera i proizvođača akciznih proizvoda, što je bila i tema sjednice skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet prilikom razmatranja Predlog zakona o budžetu.

“Poređenja radi, kod gaziranih pića sa dodatkom šećera rast akcize u odnosu na važeći zakon bio bi samo pet centi po litru ili kod piva sa pet odsto alkohola takođe pet centi po litru, a za oboje je prvobitno predlagano po deset centi više”, objasnili su iz Ministarstva.

Novim predloženim amandmanom Vlade koriguje se akcizni kalendar kojim se propisuje da specifična akciza na cigarete bude 49 EUR za hiljadu komada, umjesto prvobitnog plana prema kojem bi ona iznosila 51 EUR za hiljadu komada cigareta.

Primjena se očekuje od 1. jula, a trajaće do 31. decembra naredne godine.

“Kod izmjene načina obračuna akcize za bezdimne duvanske proizvode, odnosno nesagorijevajući duvan, i uvećanja stope akcize, koja bi od 1. jula iznosila 50 odsto minimalne akcize na hiljadu komada cigareta, utvrđene za kategoriju prosječne ponderisane maloprodajne cijene cigareta, dok bi se za naredne dvije godine akciza povećavala postepeno na 60 odsto, odnosno 70 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da bi na taj način visina akcize za tu vrstu akciznih proizvoda i dalje ostala na značajno nižem nivou u odnosu na cigarete.

Oni su podsjetili da je prethodno korišćenom metodologijom za obračun akcize na bezdmine duvanske proizvode iznos akcize po paklici bio preko osam puta manji od minimalnog obračuna akcize na klasične cigarete.

“Time je marginalizovan prihod budžeta po tom osnovu, uprkos povećanom obimu prodaje tog proizvoda, kao i njegovog uticaja na zdravlje stanovništva”, rekli su iz Ministarstva.

Osim kod duvanskih proizvoda, predložena je korekcija akciznog kalendara za pivo kojim se umjesto povećanja akcize od sedam EUR po zapreminskom sadržaju alkohola na hektolitar piva, od 1. jula, predlaže da ona iznosi šest EUR po zapreminskom sadržaju alkohola na hektolitar piva, do 31. decembra naredne godine.

Iz Ministarstva su objasnili da se kod predloženog iznosa akcize za proizvode od šećera, kakaoa i sladoled, umjesto prvobitnog iznosa akcize od 60 centi po kilogramu, sada se predlaže 50 centi po kilogramu tih proizvoda.

Predloženim amandmanom se koriguje i akcizni kalendar za gazirana pića sa dodatkom šećera, kojim se umjesto povećanja akcize od 35 EUR po hektolitru od 1. jula predlaže da visina akcize za taj akcizni proizvod iznosi 30 EUR po hektolitru do 31. decembra naredne godine.

“Predloženim povećanjem akciza nijedan subjekat na tržištu se ne dovodi u neravnomjeran položaj, odnosno obezbjeđuje se jednak poreski tretman za sve učesnike na tržištu”, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su objasnili da je strateški cilj Vlade brža harmonizacija sa pravilima EU kod akcizne politike, jer je EU pravac Crne Gore.

Iz Ministarstva su podsjetili da Vlada ni nakon pada ekonomije od preko 15 odsto u prošloj godini nije predlagala uvođenje kriznog poreza, povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) ili ostalih nameta da bi zaštitila privredu i građane.

Najčitanije