fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlada usvojila Agrobudžet za ovu godinu

Vlada usvojila Agrobudžet za ovu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas usvojila Agrobudžet, u iznosu od 50,9 miliona EUR, od čega su izdvajanja iz nacionalnog budžeta 35,9 miliona EUR.

„Sredstva opredijeljena za ovu godinu iznose 50,9 miliona EUR od čega su izdvajanja iz nacionalnog budžeta 35,9 miliona EUR, što je 33 odsto više u odnosu na prošlu godinu odnosno 47 odsto više u odnosu na 2020. godine“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Uredbom o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za ovu godinu, odnosno Agrobudžetom za ovu godinu se, kako se precizira, izdvajaju sredstva za mjere tržišne cjenovne politike, mjere ruralnog razvoja, obezbjeđuje se podrška servisima u poljoprivrednoj proizvodnji i sektoru ribarstva.

“Takođe, sredstva su obezbijeđena i za podršku opštim servisima u poljoprivredi, socijalne transfere seoskom stanovništvu, tehničku i administrativnu podršku implementaciji programa, institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore, program fitosanitarnih mjera, program bezbjednosti hrane i program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja”, rekli su iz Ministarstva.

Agrobudžet za ovu godinu je, kako se navdodi, razvojni i podržani su svi sektori. Sve mjere podrške opredijeljene poljoprivrednim proizvođačima uvećane su minimum od deset do 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu čime će se direktno doprinijeti unapređenju primarne proizvodnje i preradnih kapaciteta.

„Direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji za sve obradive površine povećana su sa 220 EUR po hektaru na 250 EUR/ha uz dodatnih deset EUR/ha za mlade poljoprivredne proizvođače, pri čemu je ukupna opredijeljena podrška u iznosu od 3,2 miliona EUR“, kazali su iz Ministarstva.

Za direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji opredijeljeno je 5,5 miliona EUR, što je omogućilo da ove godine, kako su rekli, povećaju premije.

„Premija po grlu u govedarstvu povećana je sa 75 EUR na 85 EUR po grlu. Od ove godine novina je i podrška za sistem uzgoja krava – tele tovnih rasa i iznosiće 130 EUR po grlu, ovčarstvo i kozarstvo sa devet na deset EUR po grlu, dok je osnovna klanična premija za tovljena grla u govedarstvu povećana sa 140 na 150 EUR“, precizirali su iz Ministarstva.

Direktna plaćanja za sektor mljekarstva koja se odnose na preradu na gazdinstvima i za otkupljeno mlijeko od sirara i mljekara povećana su od 25 odsto do 33 odsto. Kod prerade na gazdinstvima sa šest na osam centi, a za otkupljene količine od strane mljekara i sirara sa 10+1 na 13+1 centi.

Premije u svinjarstvu su povećane 70 odsto, odnosno sa 60 na 100 EUR.

Iz Ministarstva su naveli da su prvi put uvedene mjere za sektor živinarstva kod proizvodnje pilećeg mesa.

„Premija po grlu steonih junica u čistoj rasi sa poznatim porijeklom povećana je sa 50 EUR na 150 EUR odnosno 300 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Od ove godine izjednačena je osnovna premija za ovčije, kozije i kravlje mlijeko i iznosi osam centi po litru, plus pet centi za kvalitet a za proizvođače koji mljekarama dostave više od pet hiljada litara mjesečno opredijeljena je dodatna podrška od jednog centa uključujući i količinu do pet hiljada litara.

Ministarstvo je u cilju jačanja stočnog fonda opredijelilo milion EUR za nabavku visoko produktivnih steonih junica gdje će iznos podrške biti 70 odsto.

Takođe, Ministarstvo je opredijelilo preko 30 odsto više sredstava za nabavku kvalitetnijeg sjemena za vještačko osjemenjivanje.

„Poseban fokus je stavljen na razvoj putne i ruralne infrastrukture gdje će iznos sredstava podrške biti 3,4 miliona EUR, što je 1,2 miliona EUR više u odnosu na prethodnu godinu“, najavljeno je iz Ministarstva.

Podrška za nabavku mehanizacije iz nacionalnih sredstava će biti izdašnija i iznosiće 40 odsto za nabavku traktora odnosno 50 odsto za nabavku sitne mehanizacije.

„Agrobudžetom za ovu godinu je u cilju pospješivanja rodne ravnopravnosti kreriran značajan broj mjera sa dodatnom podrškom od deset odsto za gazdinstva čiji su nosioci žene. Pored toga, uvedena je nova mjera koja ima za cilj pospješivanje ženskog preduzetništva. Cilj je da se kroz različite vrste podrške osnaže mladi i žene u ruralnim područjima“, navodi se u saopštenju.

Ovogodišnjim Agrobudžetom izdvojena sredstva povećana su više od deset odsto u odnosu na prethodnu godinu u sektorima pčelarstva, organske, ratarsko-povrtarske proizvodnje kao i dijelu očuvanja genetičkih resursa uz kreiranje inovativnih novih mjera.

“Stupanjem na snagu Agrobudžeta stvoreni su uslovi za realizaciju svih mjera agrarne politike predviđenih za ovu godinu”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije