fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada usvojila Agrobudžet vrijedan 66 miliona EUR

Vlada usvojila Agrobudžet vrijedan 66 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas usvojila Agrobudžet, u iznosu od 66,09 miliona EUR, od čega su izdvajanja iz nacionalnog budžeta 44,72 miliona EUR.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, kazao je na sjednici Vlade da je ovo najveći agrobudžet u istoriji Crne Gore.

„U finansijskom iskazu Agrobudžet za ovu godinu iznosi 66,09 miliona EUR i to iz budžeta Crne Gore 44,72 miliona EUR, donacija 11,49 miliona, a kreditnih sredstava 9,88 miliona EUR“, rekao je Joković, povodom usvajanja Uredbe o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za ovu godinu, odnosno Agrobudžeta za ovu godinu.

On je naveo da se Agrobudžetom izdvajaju sredstva za sistem direktnih plaćanja u oblasti stočarstva i biljne proizvodnje, intervencija na tržištu i podrška mjerama ruralnog razvoja.

“Takođe, sredstva su obezbijeđena i za podršku opštim servisima u poljoprivredi, socijalne transfere seoskom stanovništvu, tehničku i administrativnu podršku implementaciji programa, institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore, program fitosanitarnih mjera, program bezbjednosti hrane i program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja”, rekao je Joković.

On je naveo da su danas imali prezentaciju Agrobudžeta sa predstavnicima opština.

Joković je podsjetio da je poljoprivrednicima na raspologanju iz programa IPARD II 23 miliona EUR za ovu godinu gdje je raspisan poziv svim poljoprivrednicima da se jave.

On je kazao da su na FAO sastanku u Rimu dobili značajna sredstva za poljoprivredu i ruralni razvoj.

„Radi se o deset miliona EUR granta, a kada se potroši 60 odsto od tog iznosa, dobija se još deset miliona. Takođe smo dobili i deset miliona veoma povoljnih kredita“, precizirao je Joković.

On je ocijenio da, uz 63 miliona EUR koja počinju da se koriste od naredne godine, dolaze mnogo bolji dani za poljoprivredu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...