fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada i Uprava prihoda i carina da pomognu taksistima

Vlada i Uprava prihoda i carina da pomognu taksistima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija taksi prevoznika Crne Gore pozvala je resorna ministarstva i Upravu prihoda i carina da, u susret nadolazećoj fiskalizaciji, zajednički riješe višedecenijske probleme u tom sektoru, kako bi oporavio i razvijao u fer i konkurentskim uslovima.

Iz Unije taksi prevoznika, koja je osnovana u okviru Unije poslodavaca (UPCG), pozvali su Vladine resore finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja da im pomognu u rješavanju problema.

„Budući da je situacija alarmantna i ozbiljno prijeti gašenjem i posljednjih regularnih taksi prevoznika u Crnoj Gori, pozivamo nadležne da u najhitnijem roku organizuju sastanak na kojem bi razgovarali o rješavanju problema od obostranog značaja. Vjerujemo da su, ukoliko postoji volja, ta rješenja veoma jednostavna“, navodi se u saopšenju.

Iz Unije taksi prevoznika tvrde da se još od uvođenja poreza na dodatu vrijednost (PDV), 2003. godine, nije našlo adekvatno i efikasno rješenje pomoću kojeg bi se izvršila fiskalizacija u toj djelatnosti, taksi prevoznici imali jednak položaj pred pozitivnim propisima, a država ostvarila svoj interes kroz povećanje fiskalne discipline.

„Nelojalna konkurencija u vidu neformalnih i poluformalnih ekonomskih aktivnosti sive zone, zakonom utvrđen povlašćen odnos drugih vidova prevoza u drumskom saobraćaju i veliki broj fiskalnih i parafiskalnih nameta na nacionalnom i lokalnom nivou, prijete da potpuno unište one privrednike koji žele da posluju u skladu sa regulatornim okvirom, interesima klijenata i države“, dodaje se u saopštenju.

Na takvo stanje se, kako su poručili, nadovezala epidemija koronavirusa, izostanak turističke sezone i značajna ograničenja ili potpuna zabrana rada, pri čemu troškovi servisiranja firmi kroz zarade zaposlenih i kreditne i lizing obaveze ostaju iste.

Iz Unije taksi prevoznika su podsjetili da su u više navrata kontaktirali nadležne u namjeri da se nađe trajno i održivo rješenje u cilju konačnog uređenja uslova poslovanja u tom sektoru.

Najčitanije