fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada donijela mjere podrške privredi za prvi kvartal

Vlada donijela mjere podrške privredi za prvi kvartal

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je donijela mjere podrške privredi i građanima za prvi kvartal ove godine sa ciljem podrške ranjivim kategorijama stanovništva, održavanju nivoa zaposlenosti, pospješivanju likvidnosti preduzeća i stvaranju uslova za povećanje broja turista.

Vlada je na današnjoj sjednici konstatovala da je izazove sa kojima se suočavao njen tim po dolasku na vlast, pandemija virusa COVID-1 podigla na još viši nivo.

“Nakon predanog rada na osmišljavanju novih oblika pomoći najugroženijim fizičkim i pravnim licima, Vlada izlazi sa novim predlogom mjera, unaprijeđenim i bolje postavljenim u odnosu na prethodne pakete”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da su mjere usmjerene na podršku održavanja nivoa zaposlenosti, pospješivanje likvidnosti, povećanje broja turista, stabilnosti poljoprivrede kao i podršku ranjivim kategorijama stanovništva.

“Procjena ukupnog direktnog i indirektnog fiskalnog uticaja realizacije mjera je oko 163 miliona EUR, čime je Vlada još jednom pokazala da, uprkos naslijeđenom stanju, ima kontrolu nad javnim finansijama”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da se, imajući u vidu pad ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori, odnosno negativna makroekonomska kretanja, koja zadržavaju isti trend i pored realizacije prethodna tri paketa mjera podrške privredi, nametnula potreba za nastavkom podrške, ali u izmijenjenom i efikasnijem obliku.

“Opredjeljenje Vlade je da pomogne održivost privrednog sektora, posebno najugroženijih djelatnosti, i u prvom kvartalu ove godine. Cilj novih mjera podrške jeste intenzivnija podrška privredi, kako bi se sačuvala njena baza, kao preduslov za dalje mjere oporavka i rasta ekonomske aktivnosti”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da je pet glavnih ciljeva mjera podrška ranjivim kategorijama stanovništva, održavanju nivoa zaposlenosti i novom zapošljavanju, pospješivanje likvidnosti preduzeća, stvaranje uslova za povećanje broja turista i stabilnost tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Mjere su, kako se navodi, koncipirane tako da prate postavljene ciljeve.

“A efekti njihove realizacije, u skladu sa kvalitetno definisanim uslovima i načinom implementacije, uz optimističan scenario po pitanju pandemije, trebalo bi da doprinesu jedinstvenom i glavnom cilju djelovanja Vlade u uslovima pandemije – očuvanju okvira za ponovni rast ekonomske aktivnosti i jačanje otpornosti društva i privrede”, konstatovano je na sjednici.

Vlada je usvojila Informaciju o članstvu u revizorskim odborima u javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu države.

“Analizom prikupljenih podataka konstatovano je da trošak za naknade za članove revizorskih odbora iz sektora saobraćaja, energetike i rudarstva na mjesečnom nivou iznosi nešto preko 12 hiljada EUR, uz nedoslednost i primjenu različite politike u naknadama”, navodi se u saopštenju.

Vlada je konstatovala da nije normirana mogućnost razrješenja tih odbora ili članova odbora, što, kako se navodi, stvara određenu pravnu nesigurnost i moguću opstrukciju prilikom razrješenja članova odbora, kao i da njihov odabir nije baziran na stučnosti i znanju.

Navodi se da su, u tom kontekstu, zadužena javna preduzeća i privredna društva u većinskom vlasništvu države da, u roku od mjesec, razriješe članove revizorskih odbora i imenuju revizorske odbore u novom sastavu, uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija.

“Uz obavezu da jedan od članova revizorskog odbora bude predstavnik vlasnika, odnosno države, koga predloži resorno ministarstvo, uz obavezno znanje iz oblasti računovodstva i revizije”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja zaduženo da preispita politiku tih naknada, kao i da razmotri izmjene Zakona o reviziji u dijelu odredbi koje se odnose na revizorski odbor, imenovanja i razrješenja članova revizorskog odbora.

Vlada je donijela odluke o sazivanju vanrednih skupština akcionara Montecarga, Željezničke infrastrukture Crne Gore, Održavanja željezničkih voznih sredstava i Željezničkog prevoza Crne Gore.

“Naglašeno je da se vanredne skupštine akcionara sazivaju radi razrješenja sadašnjih i imenovanja novih članova odbora direktora ovih privrednih društava, zbog lošeg upravljanja društvima i negativnih finansijskih rezultata u dužem vremenskom periodu”, navodi se u saopštenju.

Vlada je za vršioca dužnosti direktora Uprave za ugljovodonike odredila Marka Adžića, do imenovanja direktora te uprave u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci.

Najčitanije

Budvanska rivijera i Lovćen u finalu Kupa

Podgorica, (MINA) – Rukometaši Budvanske rivijere i Lovćena igraće u finalu Kupa Crne Gore. Ekipa...