fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryVisok koeficijent solventnosti sistema 

Visok koeficijent solventnosti sistema 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprkos rezoluciji dvije nesistemske banke, pokazatelji na nivou sistema ukazuju na pozitivne performanse, koje karakteriše visok koeficijent solventnosti, visoka likvidnost i dalji pad nekvalitetnih kredita, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On je na sastancima sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), koji su organizovani u okviru proljećnog zasjedanja te dvije institucije, rekao da su buduće aktivnosti CBCG usmjerene na njeno institucionalno jačanje, kroz poboljšanje kapaciteta okvira za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, implementaciju procjene vrijednosti aktive banaka i rad na unaprjeđenju sistema plaćanja.

Crnogorska delegacija, koju predvode Žugić i ministar finansija Darko Radunović, učestvuje na proljećnom zasjedanju MMF i SB. Članovi delegacije, kako je saopšteno iz CBCG i Ministarstva finansija, imali su sastanke sa visokim zvaničnicima MMF-a i SB, kao i sa predstavnicima međunarodskih bankarskih institucija, u vezi sa strategijom upravljanja javnim dugom u naredne dvije godine, međunarodnim investitorima i rejting agencijama.

Radunović je na sastancima govorio o smanjenju budžetskog deficita u prošloj godini u odnosu na 2017. i posvećenost nastavku implementacije mjera fiskalne konsolidacije. Na sastancima je bilo riječi i o reformama poreske politike i jačanju okvira za implementaciju javno-privatnih partnerstava.

Crnogorska delegacija je učestvovala i na sastanku Holandsko-belgijske konstituence, na kojem su prezentovani najnoviji makroekonomski trendovi u svijetu.

Predstavnici MMF-a su prezentovali program revizije kvota zemalja članica, dok je na sastanku sa šefom misije MMF-a za Crnu Goru, Srikantom Seshadrijem, predstavljen crnogorski makroekonomski ambijent.

Predstavnici CBCG su, kako je saopšteno, potpisali memorandum o razumijevanju sa Narodnom bankom Ukrajine, kojim se stvaraju uslovi za dalje unaprjeđenje saradnje, posebno u oblasti preventive pranja novca.

Delegacija Crne Gore se sastala i sa menadžmentom Centra za finansijsku izvrnost (CEF) povodom preuzimanja predsjedavanja tom organizacijom u narednih godinu.

Najčitanije