fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVijesti o vakcini i preuzimanjima podstakle indekse

Vijesti o vakcini i preuzimanjima podstakle indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u ponedjeljak su porasle, nakon oštrog pada prethodnih sedmica, jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u razvoju vakcine protiv koronavirusa i ponudama za preuzimanje kompanija.

Dow Jones ojačao je 1,18 odsto na 27.993 boda, dok je S&P 500 porastao 1,27 odsto na 3.383 boda, a Nasdaq indeks 1,87 odsto na 11.056 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon oštrog pada u prethodne dvije sedmice, ti indeksi su u ponedjeljak porasli, jer je ulagače ohrabrila vijest da je kompanija AstraZeneca, u saradnji sa Oxfordom, nastavila klinička ispitivanja vakcine za koronavirus, nakon što je dobila odobrenje regulatornih vlasti.

Ispitivanja eksperimentalne vakcine u kasnoj su fazi, a ona je jedna od najnaprednijih među brojnim potencijalnim vakcinama na čijem se razvoju radi.

Prošloga sedmice su ispitivanja prekinuta jer se jedan od učesnika razbolio.

Cijena dionice farmaceutskog diva Pfizera porasla je 2,6 odsto, takođe nakon vijesti o napretku u razvoju vakcine.

Pozitivno su na tržište uticale i vijesti o preuzimanjima.

Tako je cijena dionice Nvidie skočila skoro šest odsto, nakon što je objavila da planira da od japanske SoftBank grupe kupi proizvođača čipova Arm za 40 milijardi USD.

Dionica Oraclea poskupila je četiri odsto, nakon što je taj softverski proizvođač objavio da planira partnerstvo s kineskom kompanijom ByteDance kako bi se održalo poslovanje TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

ByteDance je skloniji partnerstvu s Oracleom, nego prodaji TikToka Microsoftu, koji je namjeravao preuzeti američko poslovanje te aplikacije nakon što je Donald Trump najavio zabranu poslovanja TikToka u SAD-u.

U fokusu ulagača biće ove sedmice sjednice zvaničnika niza centralnih banaka.

Kako se ekonomije sporo oporavljaju od koronakrize, ulagači se nadaju novim podsticajnim monetarnim mjerama.

Na evropskim berzama u ponedjeljak se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,1 odsto na 6.026 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 odsto na 13.193 boda. Pariski CAC ojačao je 0,35 odsto na 5.051 bod.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...