fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeliki potencijal za saradnju Bara sa rumunskim gradovima

Veliki potencijal za saradnju Bara sa rumunskim gradovima

Bar, (MINA-BUSINESS) – Bar ima veliki potencijal za privrednu saradnju sa rumunskim gradovima, pogotovo lučkim, ocijenjeno je na sastanku predsjednik barske Opštine, Dušana Raičevića sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori, Matei-Viorel Ardeleanuom.

Iz Opštine Bar su saopštili da je Raičević predstavio potencijale grada, barske privrede, naročito poljoprivrede i turizma, a na sastanku je razgovarano i o modelima uspostavljanja snažnije saradnje između dvije zemlje, odnosno rumunskih opština sa Barom.

“Iskazana je volja da Bar uspostavi saradnju sa najznačajnijim lučkim gradovima u Rumuniji, kao što su Konstanca i Mangalija, što bi pospiješilo ekonomsku aktivnost sa Lukom Bar, kao i mogućnost bratimljenja Bara i Konstance kao najvećeg lučkog grada na Crnom moru”, navodi se u saopštenju.

Ardeleanu je kazao da cilj misije njegove države da pomogne Crnoj Gori na putu ka članstvu u EU, ali i da ojača ekonomsku i ukupnu saradnju državnih i lokalnih vlasti, zbog čega je saradnja sa Barom od velikog značaja.

“Na sastanku je naglašeno da je Bar grad koji je sve više orijentisan ka turizmu te da se trenutno gradi ili uređuje više hotelskih kompleksa, što će ponuditi novi kvalitet turističkoj ponudi i privući nove turiste”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je poručeno da će se Bar dodatno orijentisati i na goste sa rumunskog tržišta, što će biti od velikog značaja za nastupajuću sezonu. Iskazana je volja da se u Baru organizuje i svojevrsni biznis forum kao prilika za razmjenu iskustava i uspostavljanje konkretne saradnje između tržišta dvije države.

Razgovarano je i o drugim mogućnostima uspostavljanja saradnje lokalnih vlasti, organizacija i službi sa partnerima u Rumuniji, na čemu će Ambasada i Opština Bar aktivno raditi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije