fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeće zalihe u SAD-u spustile cijene nafte prema 84 USD

Veće zalihe u SAD-u spustile cijene nafte prema 84 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 84 USD, pritisnute obilnim zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i najavama da će američka centralna banka uskoro ponovo podići kamatne stope.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila niža 95 centi i iznosila je 84,14 USD. U skoro istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, kliznuvši na 77,57 USD, prenosi Hrportfolio.

Trgovci su se u četvrtak fokusirali na rast zaliha u SAD-u u prošloj sedmici, za 2,4 miliona barela na 455,1 milion barela, najviši nivo od juna 2021. godine, prema podacima vlade, koja ukazuje na veću proizvodnju.

Teg cijenama bile su i najave zvaničnika američke centralne banke da će uskoro ponovo podići kamatne stope kako bi kontrolisali inflaciju.

“Kontinuirani rast komercijalnih zaliha nafte u SAD-u i potencijalno ukorijenjena inflacija ograničavaju potencijal za rast cijena u bliskoj budućnosti”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

U drugoj polovini godine inflacija bi trebalo da popusti, što će u kombinaciji s oporavkom kineske potražnje podstaći cijene, procjenjuje Varga.

Upravo su šanse za poboljšanu potražnju u Kini danas spriječile značajniji pad cijena nafte, oslonjen na ukidanje strogih mjera suzbijanja koronavirusa.

“Očekujemo da će kineska potrošnja nafte u ovoj godini porasti oko milion barela dnevno, a znake snažnog rasta trebalo bi da se pojave već krajem prvog tromjesečja”, napisali su u bilješci analitičari banke ANZ.

Oni smatraju da bi to trebalo da poveća globalnu potražnju u ovoj godini za 2,1 milion barela dnevno.

Trgovci procjenjuju da je aktuelno snabdijevanje slabo, sudeći po činjenici da je cijena nafte na fizičkom tržištu u Londonu viša tri USD nego u ugovorima s rokovima isporuke u idućih šest mjeseci.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel korpe nafte njenih članica poskupio 1,36 USD na 81,86 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Popravljena tri državna rekorda

Podgorica, (MINA) - Hitac Danijela Furtule u bacanju diska i tri državna rekorda obilježili...