fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeća ponuda i omikron spustili cijene nafte ispod 73 USD

Veća ponuda i omikron spustili cijene nafte ispod 73 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 73 USD nakon učestalih znakova da će ponuda u idućoj godini nadmašiti potražnju i upozorenja da su vakcine možda manje efikasne protiv nove varijante koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila 88 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,82 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,01 USD nižoj cijeni, od 69,72 USD, prenosi SEEbiz.

U fokusu tržišta je nova varijanta koronavirusa omikron i njen potencijalni uticaj na potražnju budući da su neke vlade već uvele ograničenja putovanja kako bi zaustavile njeno širenje.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da su postojeće vakcine prema preliminarnim dokazima možda manje efikasne u sprečavanju zaraze i prenosa omikrona, koji je inače zarazniji od dosadašnjih varijanti virusa.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak je saopštila da će nagli rast broja slučajeva koronavirusa nakon pojave omikrona smanjiti globalnu potražnju za naftom upravo u periodu povećanja proizvodnje, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Procijenili su i da će ponuda biti veća od potražnje barem do kraja sledeće godine.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) podigla je u ponedjeljak procjenu svjetske potražnje nafte u prvom tromjesečju naredne godine, ali je potvrdila procjenu za cijelu godinu.

Trgovce su zabrinuli i podaci o zalihama u SAD-u u prošloj sedmici. Izvještaj Američkog instituta za naftu pokazalo je blaži pad zaliha nego što se očekivalo, za 815 hiljada barela. Analitičari su očekivali da će pokazati pad od 2,1 milion barela.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranama objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u utorak koštao 74,28 USD, što znači da mu je cijena porasla 25 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije