fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojena informacija o realizaciji centralizovanih javnih nabavki

Usvojena informacija o realizaciji centralizovanih javnih nabavki

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas na sjednici usvojila informacija o realizaciji centralizovanih javnih nabavki.

U informaciji se navodi da centralizacija javnih nabavki ima za cilj smanjenje troškova nabavke za standardizovane robe, usluge i radove, unapređenje efikasnosti sistema javnih nabavki i jačanje konkurentnosti.

“Međutim, kako su u implementaciji centralizovanih javnih nabavki prepoznati određeni izazovi, zbog specifičnih potreba određenih resora, Vlada je, u skladu sa tim zadužila Ministarstvo finansija da formira Radni tim”, kaže se saopštenju.

Dodaje se da će taj tim činiti predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva javne uprave i Uprave za katastar i državnu imovinu, uz konsultaciju Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, da u roku od 20 dana predloži smjernice i model daljeg funkcionisanja sistema centralizovane javne nabavke.

Ministarstvo finansija je zaduženo da i nakon koncipiranja smjernica i modela daljeg funkcionisanja sistema izvrši izmjene i dopune Uredbe o načinu njegovog planiranja i sprovođenja.

Vlada je na sjednici usvojila informaciju o potrebi podnošenja zahtjeva za sazivanje vanredne Skupštine akcionara društva Tara Aerospace Mojkovac i prihvatila zahtjev za sazivanje vanredne Skupštine.

Navodi se da redovna godišnja Skupština akcionara društva Tara Aerospace nije održana do roka predviđenog Zakonom o privrednim društvima.

“Imajući u vidu da Vlada kao vlasnik 12,5 odsto akcijskog kapitala tog društva ima pravo zahtijeva održavanje Skupštine akcionara, zaduženo je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma da Odboru direktora uputi zahtjev za sazivanje vanredne Skupštine akcionara ovog društva”, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila i informaciju o statusu zaključaka Vlade od 27. aprila, u vezi sa zaključcima Vlade od 6. maja.

Kako se navodi, riječ je o zaključcima 42. Vlade povodom usvajanja informacije o sporazumnom raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu puta Meljine – Petijevići kojima je zaduženo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da Zakonom o budžetu predvidi četiri miliona EUR za isplatu obaveze po sporazumu i ovlašćen ministar finansija i socijalnog staranja da ga potpiše.

“Kako obaveza nije izvršena u mandatu prethodne Vlade, a u tekućem mandatu je utvrđeno da postoje određene dileme u pogledu pravne valjanosti ovog sporazuma, zaduženo je Ministarstvo finansija da u ime Vlade Crne Gore, a imajući u vidu sadržaj usvojene informacije, cjelokupnu dokumentaciju proslijedi nadležnom državnom tužilaštvu”, rekli su iz Vlade.

Na sjednici je usvojena i informacija o učešću Crne Gore na 53. sajmu turizma u Novom Sadu, koji će biti održan od 17. do 19. novembra.

U diskusiji je ocijenjeno da je učešće Crne Gore kao turističke destinacije na ovom Sajmu višestruk imajući u vidu da većina izlagača dolazi iz zemalja Zapadnog Balkana, kao i da ovaj region daje najveći doprinos u ostvarenju turističkog prometa u Crnoj Gori.

“Turistička ponuda Crne Gore na sajmu ogledaće se, između ostalog, u prezentovanju raznovrsne ponude za predstojeću zimsku turističku sezonu 2022/2023. godine, ponude lokalnih turističkih organizacija za novogodišnje praznike, kao i ponude za predsezonu naredne godine”, rekli su iz Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije