fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUspostavljenje trajektne linije Bar-Bari značajno za turizam

Uspostavljenje trajektne linije Bar-Bari značajno za turizam

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Redovno uspostavljanje trajektne linije Bar – Bari izuzetno je značajno za Crnu Goru i Italiju, imajući u vidu benefite koji proizilaze iz njihove dobre saobraćajne povezanosti, ne samo u dijelu razvijanja sezonskog turizma, već i medicinskog i religijskog.

Na sastanku predstavnika crnogorske i italijanske vlade u vezi sprovođenja Interreg programa Italija – Albanija – Crna Gora, ocijenjeno je da postoji dobra baza za rješenje tog pitanja, imajući u vidu da je od obostranog interesa da pomorske konekcije budu frekfentnije i redovnije. Jedan od načina je, kako su kazali, i mapiranje i priprema za takav projekat kroz program Interreg.

Sekretarka Ministarstva finansija i nacionalna ovlašćena službenica za finansijsko upravljanje sredstvima IPA fondova (NAO), Ana Raičević, iznijela je ideju o mogućnostima budućeg finansiranja aktivnosti u cilju ponovnog uspostavljanja redovne trajetne linije Bar-Bari, kroz na primjer jačanje infrastrukture i prekogranične saradnje, i to upravo kroz program Italija-Albanija-Crna Gora.

Nadogradnja te inicijative i njena realizacija, kako je zajednički konstatovano, zahtijeva maksimalnu uključenost svih aktera nadležnih za sprovođenje programa.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je radna posjeta Italiji, u okviru koje su organizovani sastanci, doprinijela razmjeni ideja i kontakata i postavljanju dobre baze za dalje jačanje regionalne saradnje između Crne Gore i Italije.

Oni su dodali da je italijanska regija Pulja pokazala interesovanje da njeni predstavnici do kraja godine posjete Crnu Goru u cilju konkretizacije pomenutih ideja i tema.

Iz Ministarstva su kazali da se Raičević tokom posjete sastala i sa regionalnim ministrom za ekonomski razvoj, Alessandrom Delli Noci i generalnom direktoricom za ekonomski razvoj regije Pulja, Giannom Elisom Berlingerio.

„Tokom susreta fokusirane su mogućnosti boljeg povlačenja dostupnih sredstava u okviru programa Interreg Italija – Albanija – Crna Gora, te jačanja dobrih međususjedskih odnosa i daljeg razvijanje saradnje, sa akcentom na pitanja od strateškog značaja za ove dvije države, koja se, između ostalog, tiču boljih mogućnosti za uspostavljanje saobraćajnih linija, u cilju intenzivnije razmjene ljudi, roba i usluga“, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da Italija, kao članica EU, ima dugogodišnje iskustvo u pogledu korišćenja EU sredstava i prepoznata je značajna saradnja sa Crnom Gorom kroz pretpristupne fondove koji su joj na raspolaganju kao državi kandidatu za članstvo u EU.

Raičević je ukazala na benefite dobijanja finansijske podrške za razvoj Crne Gore i napredak na putu EU integracija, pa je u tom kontekstu istakla značaj angažovanja Crne Gore u pogledu veće apsorpcije dostupnih sredstava, uz zahvalnost za iskazanu zainteresovanost italijanskih partnera da, kroz planirano organizovanje posjete crnogorskim resornim institucijama, budu detaljnije razmijenjena iskustava o mogućnostima apliciranja kroz fondove koji su nam na raspolaganju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije