fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUslovno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj

Uslovno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) za prošlu godinu i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti.

DRI je utvrdio da ZZZ u izvještaju o neizmirenim obavezama nije iskazao obaveze za poreze i doprinose na naknade nezaposlenima za decembar 2019. godine u od 54,26 hiljada EUR, kao ni obaveze po osnovu subvencija za zapošljavanje osoba sa invaliditetom od 10,14 hiljada EUR, piše Pobjeda.

“ZZZ je isplatio subvencije zarada osoba sa invaliditetom od 211,39 EUR, učešća u finansiranju troškova njihovih asistenata 15,43 hiljade eura i ugovorenih isplata izvođačima za realizaciju programa 18,85 hiljada EUR na osnovu nepotpune i neadekvatne dokumentacije, dok za isplate izdataka od 18,12 hiljada EUR nije prezentirao dokumentaciju za pravdanje”, navodi se u izvještaju DRI.

DRI je utvrdio da ZZZ u ovoj godini očekuje isplata između 700 hiljada i milion EUR za izgubljene radne sporove u kojima zaposleni traže naknadu štete iz radnog odnosa, naknade za odvojeni život, rad u komisijama i otpremnine. Oni su u izjašnjenju na preliminarni izvještaj naveli da su predlogom budžeta za ove troškove planirali 900 hiljada EUR.

Prošle godine je na račun otplate obaveza iz prethodnog perioda, ZZZ isplatio 744,3 hiljade EUR, od čega je 633 hiljade po osnovu sudskih rješenja, 107 hiljada za radne sporove i 3,8 hiljada za advokata. Revizijom je utvrđeno da je ukupan trošak svih sporova okončanih u prošloj godini 556,5 hiljada EUR, od čega su sudski i troškovi izvršenja 230 hiljada, zbog čega je ukazano na obavezu planiranja sredstava, kako ne bi dolazilo do prinudne naplate.

Revizori su naložili ZZZ da uspostavi unutrašnju kontrolu i uskladi interne procedure sa izmjenama zakonskih i podzakonskih akata. Zavod je dužan da u poslovnim knjigama evidentira svu pokretnu i nepokretnu imovinu, jer jer revizorima nije prezentovana dokumentacija za 15 poslovnih prostora.

Uvidom u listove nepokretnosti utvrđeno je da je kao nosilac prava svojine za veći broj poslovnih prostora upisan Zavod, iako je to u suprotnosti sa zakonom o državnoj imovini koji propisuje da je vlasnik Crna Gora. Utvrđeno je i da poslovni prostor u Andrijevici nema dozvolu.

DRI je preporučio izmjene pravilnika o jedinstvenoj klasifikaciji računa koje se odnose na subvencije, kako bi bio utvrđen maksimalan iznos subvencije koju poslodavac može ostvariti po ovom osnovu.

ZZZ je prošle godine isplatio 9,5 miliona EUR poslodavcima koji su zaposlili osobe sa invaliditetom. Utvrđeno je da je pojedinim poslodavcima mjesečno plaćano i do 2,5 hiljade EUR za jednu osobu, iako su pokrivala radna mjesta sa srednjom stručnom spremom.

ZZZ je za prekovremeni rad isplatio 17,4 hiljade EUR za 95 zaposlenih, iako nije donosio odluke o uvođenju prekovremenog rada niti je obavještavao inspektora rada. Nepravilnosti je bilo i u ugovorima o dopunskom radu, na osnovu kojih je isplaćeno 13,4 hiljade EUR za 27 zaposlenih.

Opomenuti su i zbog ugovora o djelu koje su zaključivali za obavljanje poslova iz osnovne djelatnosti.

Među brojnim preporukama DRI su i one za usaglašavanje evidencija između sektora za isplate i računovodstva, za definisanje procedura za kredite za samozapošljavanje, a ukazano im je i da izdatke za službena putovanja moraju obračunavati u skladu sa uredbom, te da internim aktima utvrde ko ima pravo na reprezentaciju i gorivo o trošku Zavoda.

Poslovanje ZZZ nije usklađeno sa zakonima o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, budžetu i fiskalnoj odgovornosti, radu, javnim nabavkama, obligacionim odnosima, državnoj imovini, niti sa više uredbi i pravilnika koji regulišu njihov rad. Zbog toga će izvještaj biti dostavljen Ministarstvu ekonomije i skupštinskom Odboru za rad upoznavanje.

Imaju rok od 30 dana da dostave plan aktivnosti i šest mjeseci za realizaciju preporuka.
(kraj) nar

Najčitanije

Popravljena tri državna rekorda

Podgorica, (MINA) - Hitac Danijela Furtule u bacanju diska i tri državna rekorda obilježili...