fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUskoković: Francuze i dalje interesuje koncesija za aerodrome

Uskoković: Francuze i dalje interesuje koncesija za aerodrome

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Francuska kompanija Aeroports de Paris i dalje je zainteresovana za uzimanje crnogorskih aerodroma pod koncesiju, saopštio je predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća, Rajko Uskoković.

“Aeroports de Paris, koji je učestvovao u tenderu za koncesiju crnogorskih aerodroma, i dalje je zainteresovan”, rekao je Uskoković Dnevnim novinama.

Ta kompanija upravlja aerodromom Charles de Gaulle, drugim najprometnijim u Evropi, a sedmim u svijetu.

Odluku o davanju aerodroma Podgorica i Tivat u zakup na 30 godina donijela je prethodna vlast prije tri godine. Predstavnici tadašnje vlade procijenili su da će odabrani ponuđač za 30 godina uložiti najmanje 200 miliona EUR u crnogorsko preduzeće. Ipak, nova vlast saglasna je da aerodromi treba da ostanu u državnom vlasništvu.

Uskoković je kazao i da francuska firma Veoila namjerava da učestvuje na tenderu za tretman otpadnih voda, a da Schneider Electric želi da plasira proizvode na energetsko i elektronsko tržište u Crnoj Gori.

“Vinci je zainteresovan za građevinske projekte kao i Bouygues, dok nekoliko francuskih turoperatora čeka bolje dane za turizam. Tu je i Transavia koja godinama održava direktne letove na relaciji Pariz Tivat”, naveo je Uskoković, dodajući i da su ekspertske institucije zainteresovane da pomognu u dobijanju projekata iz EU fondova.

Sanacija i remedijacija toksičnog zemljišta grita u brodogradilištu u Bijeloj, vrijedna oko 23 miliona EUR, povjerena je francuskoj firmi Valgo.

“Saniranje i ekološke rekonstrukcije industrijskih terena su oblasti za koje će biti interesovanja iz Francuske. To se odnosi i na konsalting i ekspertske usluge. Investiranje u održive projekte ekološkog turizma, poljoprivrednu djelatnost i IT sektor su glavne tačke interesovanja francuskih privrednika”, saopštio je Uskoković.

Najčitanije