fbpx
NaslovnicaMINA BusinessURA traži dopunu dnevnog reda Skupštine u vezi sa povećanjem srazmjernih penzija

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine u vezi sa povećanjem srazmjernih penzija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži da se dnevni red pete sjednice proljećnog zasjedanja Skupštine dopuni predloženim izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) i o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o PIO predviđa se povećanje minimalne penzije za korisnike srazmjernih penzija na 450 EUR.

Iz Građanskog pokreta URA su kazali da tim predlogom žele da isprave nepravdu prema više od deset hiljada korisnika srazmjernih penzija u Crnoj Gori, od kojih većina prima penzije u iznosima od 50 do 150 EUR, zbog čega su među najugroženijim kategorijama stanovništva.

Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti URA je predložila povećanje dječijih dodataka od 50 odsto.

“To podrazumijeva da se sa 30 EUR osnovni dječiji dodatak poveća na 45 EUR, za djecu korisnike materijalnog obezbjeđenja sa 44 EUR na 66 EUR, a za djecu koja su korisnici lične invalidnine i one bez roditeljskog staranja sa 60 na 90 EUR”, objasnili su iz Građanskog pokreta URA.

Oni smatraju da je povećanje dječijih dodataka vrlo nužna i potrebna mjera, imajući u vidu kontinuirani rast cijena u Crnoj Gori u posljednje tri godine.

Iz Građanskog pokreta URA su kazali da bi oba predloga izmjena i dopuna zakona stupila na snagu 1. januara naredne godine, čime se ne bi narušila finansijska stabilnost Crne Gore i ovogodišnji planovi propisani budžetom.

“Samim tim to ne može biti izgovor određenim partijama u Skupštini da odbiju usvajanje predloženih izmjena i dopuna zakona”, navodi se u saopštenju.

Građanski pokret URA, kako su dodali njegovi predstavnici, očekuje podršku svih poslanika i poslanica u parlamentu za usvajanje predloženih izmjena i dopuna zakona.

Oni su kazali da za djecu, a samim tim i za budućnost Crne Gore, mora biti novca, kao i za ispravljanje nepravde prema korisnicima srazmjernih penzija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...