fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUPC: Novi Pravilnik donosi efikasniji rad i brže reforme

UPC: Novi Pravilnik donosi efikasniji rad i brže reforme

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Menadžment Uprave prihoda i carina (UPC) je novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji stvorio uslove za efikasnije sprovođenje poslovnih procesa, u interesu države i građana, kao i ubrzanje poreskih i carinskih reformi, saopštili su njeni predstavnici.

Novi Pravilnik je, kako su kazali, nedavno usvojen s ciljem efikasnije UPC, bržeg servisa građana i privrede, te dostizanja standarda savremenih poreskih i carinskih administracija.

Iz UPC su objasnili da je nova organizacija rađena u skladu sa najboljom praksom i iskustvom poreskih i carinskih uprava regiona, evropskih zemalja, kao i preporukama međunarodnih partnera, naročito Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske carinske organizacije (SCO).

„Najvažnije promjene su u poreskom dijelu, a urađene su prema preporukama eksperata MMF-a i odnose se na centralizaciju inspekcijskih poslova, koji su do sada obavljani u filijalama za inspekcijski nadzor u okviru devet područnih jedinica“, rekli su iz UPC.

Izmjenama Pravilnika, ti poslovi se obavljaju u Sektoru za operativu u oblasti inspekcijskog nadzora, a organizuju se u okviru tri regiona – u Podgorici za centralni, Budvi za primorski i Bijelom Polju za sjeverni dio.

„Ne smanjuje se broj zaposlenih, već se radi o boljem korišćenju kadrovskih kalaciteta“, naveli su iz UPC.

Oni su dodali da je suština centralizacije da obezbijedi drugačiji način rukovođenja i unapređenje inspekcijskog nadzora, kroz promjene procesa rada i upravljačke nadležnosti.

„Predviđeno je da se u tom Sektoru obavljaju poslovi analize rizika i izbor predmeta za kontrolu, analiza zahtjeva za povraćaj poreza na dodatu vrijednost (PDV), kontrola kvaliteta, organizacija i praćenje inspekcijskog nadzora u cijeloj Crnoj Gori, pravilnim raspoređivanjem poreskih inspektora radi obavljanja kontrola u skladu sa analizom rizika“, kazali su iz UPC.

Pored formiranja tri regionalne, umjesto dosadašnjih devet područnih jedinica, predviđeno je i formiranje dvije, umjesto dosadašnje jedne filijale za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza. Radi se o filijalama za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza i za naplatu i upravljanje poreskim dugom.

„Cilj takve organizacije je modernizacija aktivnosti naplate, u skladu sa reformama u pojedinim upravama u Jugoistočnoj Evropi, razdvajanje poslova utvrđivanja poreskih obaveza i naplate duga“, objašnjeno je iz UPC.

Oni su kazali da očekuju da se aktivno upravlja presjekom zaostalih potraživanja, uzimajući u obzir vrijednost, starost i naplativost duga, rano praćenje novih poreskih dužnika i kontakt s njima tokom cijelog procesa naplate, kao i snažnije mjere naplate kroz postupke prodaje pokretne i nepokretne imovine poreskih dužnika i pokretanja stečajnih postupaka.

Predviđena je, kako su dodali iz UPC, snažnija podrška reformi poreske administracije, uz nabavku novog integrisanog poreskog informacionog sistema i modernizaciju svih poslovnih procesa.

„Podrazumijeva se i poboljšanje pravnog okvira i funkcije žalbi, modernizacija usluga koje se pružaju poreskim obveznicima i povećanje razumijevanja poreskih zakona, procedura, prava i obaveza obveznika. Smanjuje se opterećenje po obveznike koje se odnosi na ispunjavanje poreske obaveze, kao i jača interna i eksterna komunikacija, modernizuju poslovni procesi i povećava operativna efikasnost i transparentnost Uprave“, saopštili su iz UPC.

Oni su naveli da je u carinskom dijelu obavljeno usklađivanje opisa poslova, grupisanje istih ili sličnih poslova, te racionalizacija broja radnih mjesta u pojedinim organizacionim jedinicama i jačanje u drugim, naročito na poslovima koji se odnose na carinsku bezbjednost i kontrolu.

Pravilnikom je urađena i optimizacija broja sistematizovanih radnih mjesta, u skladu sa preporukama Ministarstva finansija.

„Sistematizovana su 1,25 hiljada radnih mjesta umjesto skoro 1,34 hiljade, a UPC sada ima 1,05 hiljada zaposlenih. Dakle, nije predviđeno otpuštanje zaposlenih, već efikasnije obavljanje zadataka i stručnih poslova sa postojećim i novim kadrom, uz podmlađivanje kadrovske strukture“, objasnili su iz UPC.

Oni smatraju da će budućim zakonom o službi Uprave prihoda i carina, čije predlaganje su inicirali Ministarstvu finansija, biti zaokružen djelokrug rada UPC i usklađen Pravilnik radi dostizanja dodatne efikasnosti svih organizacionih jedinica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije