fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUkidanje rominga u regionu Zapadnog Balkana

Ukidanje rominga u regionu Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukidanje rominga u regionu Zapadnog Balkana završetak je procesa koji je trajao dvije godine i u tom periodu se postepeno spuštala cijena usluga u romingu, u skladu sa sporazumom o njihovom smanjenju u javnim mobilnim komunikacionim mrežama.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da su od 1. jula naknade za roming u regiji Zapadnog Balkana jednake nuli, pa neće biti dodatnih troškova tokom putovanja u regiji u odnosu na ono što se plaća kod kuće i neće se naplaćivati naknada za sve roming usluge: pozive, SMS i mobilne podatke.

“Pored regulisanih cijena maloprodajnih usluga roaminga, operatori mogu ponuditi korisnicima određene regulisane usluge za dnevnu ili drugu fiksnu periodičnu naknadu”, navodi se u saopštenju.

Takođe, operatori mogu korisnicima ponuditi različite cijene roming usluga od onih utvrđenih sporazumom o sniženju cijena roming usluga, koju korisnik može odabrati u slučaju da su za korisnika povoljnije.

“Ako u svojoj zemlji imate neograničene pozive i SMS-ove, dobićete neograničene pozive i SMS-ove tokom rominga u regiji. Ako u svojoj zemlji imate neograničene mobilne podatke ili vrlo jeftine mobilne podatke, vaš operator može primijeniti takozvano ograničenje fer korišćenja na upotrebu podataka u romingu. Ako je to slučaj, operator će morati da vas unaprijed obavijesti o tome i da vas upozori u slučaju da dostignete ograničenje”, navodi se u saopštenju.

Svakako, prije korišćenja usluga rominga, korisnici bi trebalo da se informišu o detaljima kod svojih operatora. Nulti troškovi rominga primjenjuju se samo na mobilnu komunikaciju, stoga bi trebalo biti oprezan da li pozivate mobilni ili fiksni broj dok ste u romingu.

Iz Ministarstva su dali odgovore na najčešće postavljena pitanja, kao što je šta roming tačno znači.

“Roaming je usluga koja vam omogućava da koristite svoj mobilni telefon, odnosno da razgovarate, šaljete tekstualne poruke i koristite mobilne podatke tokom putovanja u inostranstvo”, navodi se u saopštenju.

Na pitanje gdje se tačno može putovati i bez roaming troškova, odgovoreno je da će naknade za roaming u regiji Zapadnog Balkana, odnosno Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji ili Srbiji, biti nula za sve građane regije dok koriste usluge rominga u toj regiji.

Na pitanje hoće li naknade za roming biti nula ako u romingu korisnik pozove bilo koji dio regije ili samo ako pozove kući, iz Ministarstva su odgovorili da će naplata u svakom slučaju biti nula – ako je korisnik u romingu, nema razlike između poziva kući ili bilo kojeg drugog pretplatnika na Zapadnom Balkanu.

“Takođe, takozvana politika fer korišćenja podrazumijeva da regulatori propisuju nivoe fer korišćenja i to je način da se spriječi prekomjerno korišćenje i zloupotreba. Politika fer korišćenja nije prepuštena volji operatora, već nivoe propisuju regulatori i oni su identični onima koji važe u EU”, objasnili su iz Ministarstva.

Operatori će u skladu sa važećim propisima i opštim uslovima poslovanja utvrditi da li je došlo do prekomjerne potrošnje. Pod prekomjernom potrošnjom podrazumijeva se slučaj da korisnik ostvaruje veću potrošnju u romingu u odnosu na domaći saobraćaj, kao i da duže boravi u ekonomijama Zapadnog Balkana nego u Crnoj Gori.

Ukoliko se utvrdi da je došlo do zloupotrebe, operatori šalju korisniku upozorenje, u kome ga obavještavaju da mogu primijeniti dodatnu naknadu za roming.

Na pitanje primjenjuju li se roaming naknade za pozive, SMS ili mobilne podatke, iz Ministarstva su odgovorili da se neće naplaćivati roming za sve roming usluge: pozive, SMS-ove i mobilne podatke kad god koristite usluge rominga na Zapadnom Balkanu, van svoje zemlje.

“Količina mobilnih podataka u romingu manja je od mobilnih podataka koje koristite u mreži u svojoj zemlji. To znači, na primjer, ako imate deset gigabajta (GB) internet saobraćaja kao dio tarifnog paketa koji košta deset EUR mjesečne pretplate, u romingu ćete dobiti približno 2,5 GB mobilnih podataka, u skladu s pravilima politike fer korišćenja”, rekli su iz Ministarstva.

Takođe, neće se naplaćivati roming za sve upućene i primljene pozive, a troškovi nula rominga se odnose i na prepaid i postpaid pretplatnike.

“Roaming kao kod kuće” je automatski, jer mobilni operatori automatski primjenjuju nula troškova za roming u regiji.

“Roaming kao kod kuće” ne pokriva pozive koje korisnik upućuje od kuće do drugih dijelova regije.

“Kad zovete dok ste kod kuće, niste u romingu i ovo nije “roming kao kod kuće””, objasnili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su, na pitanje ako korisnik putuje regijom i pozove nekoga, mora li se brinuti zove li mobilni ili fiksni broj, odgovorili potvrdno.

“Nulti troškovi rominga primjenjuju se samo na mobilnu komunikaciju. Stoga bi trebalo da budete oprezni da li zovete mobilni ili fiksni broj dok ste u romingu”, dodali su iz Ministarstva.
Princip “roaming kao kod kuće” se ne primjenjuje kada se koristi WiFi kada se putuje regijom.

“Kada koristite WiFi, ne koristite roming usluge na posjećenoj mobilnoj mreži”, navodi se u saopštenju.

Na pitanje šta ako korisnik potroši u romingu sve minute/SMS/mobilne podatke koje ima kao pripaid/postpaid korisnik, odgovoreno je da u slučaju da se potroši sav promet, bez obzira je li neko prepaid ili postpaid, za sve dodatne pozive/ SMS/mobilne podatke naplatiće se prema nacionalnim tarifama.

Takođe, korisnik može primati pozive dok je u romingu ako je prepaid korisnik i potrošio je sve što ima na računu.

Na pitanje postoje li vremenska ograničenja za upotrebu mobilnog telefona u inostranstvu i ako korisnik ima nula roming troškova, iz Ministarstva su rekli da ukoliko korisnik svoj mobilni telefon koristi više kod kuće nego u inostranstvu, u regiji može koristiti “roaming kao kod kuće”.

“Međutim, ako vaš mobilni operator utvrdi da ste u posljednja četiri mjeseca većinu vremena proveli u inostranstvu i potrošili više prometa u inostranstvu, primićete SMS i od vas će se tražiti da prilagodite potrošnju prometa politici fer korišćenja. Ako se to ne dogodi u sljedeće dvije sedmice, promet će vam biti dodatno naplaćen”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su, na pitaje da li je dobra ideja uzeti privremenu lokalnu SIM karticu kada putujete u regiju, odgovorili negativno ukoliko se periodično putuje i na kratko ostane u drugoj ekonomiji Zapadnog Balkana.

“Ali, ako planirate duže biti u drugoj ekonomiji Zapadnog Balkana, trebalo bi da provjerite politiku fer korišćenja koju primjenjuje vaš mobilni operator da biste odlučili šta je najbolje u vašem konkretnom slučaju”, dodaje se u saopštenju.

Oni su podsjetili da troškovi rominga sa EU nijesu smanjeni, ali će se u narednom periodu razmatrati mogućnost smanjenja cijena rominga između Zapadnog Balkana i EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije