fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUgostitelji bi mogli prebroditi krizu

Ugostitelji bi mogli prebroditi krizu

Budva, (MINA-BUSINESS) – Ugostitelji bi, ukoliko turistička sezona bude na nivou od oko 50 odsto one iz 2019. godine, mogli da prebrode krizu i kvalitetno se pripreme za 2022, saopštio je predsjednik Skupštine Udruženja ugostitelja Crne Gore, Vido Markićević.

„Povoljni krediti će biti od presudnog značaja za ugostitelje zbog čega ćemo tražiti od resornih ministarstava da pomognu u pronalaženju načina da se ugostiteljima stvore uslovi i pomogne u pripremi sezone“, kazao je Markićević.

On je rekao da su Budva, i mjere koje su u njoj uvedene, dobar primjer cijeloj državi kako se treba odgovorno ponašati, jer je i to jedan vid pripreme za turističku sezonu koja ne smije biti loša kao prošlogodišnja.

„To bi bilo pogubno za cjelokupnu privredu“, smatra Markićević, prenosi CGNews.

On je kazao da su ugostitelji u prethodnih godinu, koliko pandemija traje, pretrpjeli značajne gubitke, napominjući da je situacija uslovila da će vjerovatno određen broj njih biti primoran da promijeni profesiju.

Markićević je podsjetio da je država pomogla ugostitelje onoliko na koliko su radnici bili osigurani – na minimalac.

„Sada se pokazalo da dosadašnja praksa dobrog dijela ugostitelja da radnike osigurava na minimalnu zaradu nije dobra i da to treba mijenjati“, poručio je Markićević.

On je naveo da je Udruženje apelovalo da se smanje obaveze po osnovu poreza i doprinosa, kako bi mogli da prijave realne zarade radnika.

Markićević je precizirao da 80 odsto ugostitelja Budve nije ispunilo uslov da aplicira za pomoć u okviru paketa pomoći koji je Vlada donijela u septembru prošle godine, zbog neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa.

„U tako lošoj sezoni jednostavno nijesmo bili u mogućnosti da isplatimo te obaveze. Očekujem da ćemo uskoro imati sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija i da će razumjeti probleme u kojima se ugostitelji nalaze“, saopštio j Markićević.

On smatra da bi, u cilju bolje pripreme turističke sezone, i radnici koji rade u toj oblasti trebalo da budu u prioritetnoj grupi za vakcinaciju.

Markićević je naveo da i ugostitelji moraju da prihvate dio krivice zbog loše epidemiološke situacije, jer se nijesu apsolutno svi pridržavali propisanih mjera, dodajući da oni većinom i nijesu članovi Udruženja.

“Zbog toga je neophodno i u ugostiteljstvu krenuti sa licenciranjem. Onoga trenutka kada Udruženje bude izdavalo licence onda će svi članovi biti u obavezi da poštuju propisane kodekse ponašanja“, tvrdi Markićević.

Markićević, ne umanjujući propuste pojedinih ugostitelja, je ocijenio da su se i sami građani prilično neodgovorno ponašali okupljajući se, nakon zatvaranja lokala, na otvorenom u većem broju.

„U prevazilaženju krize u ugostiteljstvu veliku ulogu ima bankarski sistem koji mora imati sluha i biti fleksibilniji prilikom davanja kredita“, zaključio je Markićević.

Najčitanije