fbpx
NaslovnicaGlavna vijestU Tehnopolisu urađeno 500 vizira i biće nabavljeno oko 300 testova

U Tehnopolisu urađeno 500 vizira i biće nabavljeno oko 300 testova

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – U Inovaciono-preduzetničkom centru Tehnopolis u Nikšiću, uz saradnju jednog broja organizacija, urađeno je i podijeljeno oko 500 vizira, a proizvodnja te vrste opreme, neophodne za zaštitu od širenja koronavirusa, biće nastavljena čim stigne neophodni materijal.

Direktor Inovaciono-preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis u Nikšiću, Ratko Bataković, rekao je agenciji Mina-business da su i dio opreme iz biotehnološke laboratorije, koja se može koristiti za neke humane analize, kao i detekciju koronavirusa, ustupili Institutu za javno zdravlje kako bi pomogli zdravstvenom sistemu Crne Gore.

“Biotehnološka laboratorija, koja je namijenjena za podršku razvoja poljoprivrede i kontrolu kvaliteta proizvoda primarnih poljoprivrednih proizvođača i agro industrije, trebalo je da bude otvorena ovih dana, jer je opremljen i obučen kadar, ali smo u situaciji epidemije prednost dali zaštiti zdravlja i pomoći zajednici i državi”, rekao je Bataković.

On je, govoreći o ulozi i doprinosu Tehnopolisa u nastaloj situaciji, kazao da su koristeći nove tehnologije i opremu za 3D štampu, koju su nabavili kroz ranije projekte, iskoristili za proizvodnju vizira, odnosno plastičnih sredstava za fizičku zaštitu.

“Kapaciteti Tehnopolisa nijesu veliki koliko zahtijeva sadašnja situacija, pa smo animirali firme u Nikšiću koje imaju 3D štampače i oformili neformalni 3D klaster, čime smo pojačali kapacitete za proizvodnju vizira, koje prvenstveno dijelimo zdravstvenim radnicima posredstvom Instituta za javno zdravlje”, naveo je Bataković.

Prema njegovim riječima, taj proces na nivou Crne Gore koordinira Naučno-tehnološki park, a u Tehnopolisu i Nikšiću projekt menadžer, Đorđe Brkuljan.

Kao pomoć zajednici Tehnopolis će obezbijediti i isporučiti Institutu za javno zdravlje dio neophodnih testova za oko 300 analiza na koronavirus, koje su ranije poručili i očekuju da im stigne narudžba.

“Ne znamo da li će nam stići odmah cijela narudžba ili ćemo zbog novonastale situacije dio morati da sačekamo”, objasnio je Bataković.

Tehnopolis, kako je naveo, raspolaže sa tri laboratorije, od kojih je jedna za biotehnologiju i nalazi se u okviru postojeće poslovne zgrade, druga sa velikim brojem mašina koja će se nalaziti u Domu revolucije namijenjena je za industrijski dizajn i treća je Data centar.

“IPC je u velikom zamahu i imamo oko 15 evropskih i nacionalnih projekata, a odobreno nam je oko 2,5 miliona EUR koje je neophodno realizovati u naredne dvije i po godine. Do kraja godine planirali smo i rekonstrukciju dijela prostora u Domu revolucije za laboratoriju, kao i niz obuka, ali najvažnije u sadašnjoj situaciji je da se očuva zdravlje”, kazao je Bataković.

Na izradi vizira u Tehnopolisu su, uz program menadžera i koordinatora tog posla, Đorđa Brkuljana, angažovane i Jelka Filipović, Milijana Aleksić, Nevena Vulević, Milena Musović i Nikolina Šturanović, koji rade stalno.

foto: MINA

Brkuljan je podsjetio da se povezuju posljednji materijali za zaštitnu opremu za čiju su proizvodnju početnu inicijativu i koordinaciju dali Naučno–tehnološki park Crne Gore, Elektrotehnički fakultet, Tehnopolis, a uz podršku Ministarstva nauke.

”Uradili smo prototipe vizira i maski i počeli da radimo, nakon što je Institut za javno zdravlje dao zeleno svijetlo za mini proizvodnju. U Podgorici su se organizovale paralelno privatne firme koje su već proizvodile određeni broj vizira i potom smo se svi objedinili na istom zadatku kako bi pružili maksimum u zaštiti onih koji su na prvim linijama borbe protiv koronavirusa”, rekao je Brkuljan.

Najviše vizira, kako je naveo, poslato je kriznom štabu za zdravstvo, nikšićkom Domu zdravlja i Opštoj bolnici, kao i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku.

“Određenu seriju uradili smo, ne od plastike, već od klirita koji se reže na laseru i brže proizvodi i jedan dio poslat je u Pljevlja i dijeli smo ih i apotekama, veterinarima i drugima kojima je potrebno, a koji su u mogućem kontaktu sa zaraženim. Trenutno očekujemo materijal za nastavak proizvodnje”, objasnio je Brkuljan.

foto: MINA

On je, govoreći o onima koji su se uključili da besplatno proizvode vizire, naveo da postoje tri neformalna klastera, od kojih je jednom sjedište u Nikšiću i pod kordinacijom je podgoričkog Naučno- tehnološkog parka.

”Uključeni su i pojedinci iz Danilovgrada, Podgorice, kao i firme Hiron Creative Lab, Arhitektonika, Dron Studio, Vakom, 3D print Montenegro i 3D fabrika, a pridružiće nam se individualci iz Ulcinja i Budve”, rekao je Brkuljan.

Drugi klaster, kako je naveo, čini Glavni grad Podgorica koji je svoje resurse 3D štampe stavio u funkciju podrške zdravstvenom sistemu i već su dali značajan doprinos u proizvodnji.

Treći veći klaster je pod okriljem 3D sobe i Open Box STUDIO, a doprinos su dali Univerzitet Donja Gorica i M:tel digitalna fabrika, osnovne škole Sutjeska, Štampar Makarije i Oktoih, Biblioteka za slijepe, Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore, firma Mašinski centar, a sada i Američki ugao.

”Svi resursi u Crnoj Gori sa kojima se raspolaže mapirani su i počela je malo veća proizvodnja, ali polako ostajemo bez materijala, pa Naučno-tehnološki park u saradnji sa Nacionalnim kordinacionim tijelom pokušava da nabavi neophodne količine kako bi mogli da nastavimo proizvodnju. Za par mjeseci u optimalnim uslovima i sa dovoljno materijala, mogli bi proizvesti oko deset hiljada vizira”, kazao je Brkuljan.

On je saopštio da Tehnopolis ima jako razvijenu mrežu i u regionu i da su od neformalne organizacije mejkera pod nazivom Vizionari Srbije dobili prvu donaciju nosača.

”Očekujemo još u narednim danima i iz drugih firmi iz Srbije određenu donaciju. Nadam se da ćemo u narednih mjesec pokriti taj osnovni dio, nedostajući za, tako da kažem, prvu pomoć”, zaključio je Brkuljan.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...