fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU EPCG očekuju profit od 100 miliona EUR

U EPCG očekuju profit od 100 miliona EUR

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) bi ove godine mogla ostvariti rekordne poslovne rezultate i profit od preko 100 miliona EUR, saopštio je izvršni direktor kompanije, Nikola Rovčanin.

On je kazao da je vrlo je teško i nezahvalno dati projekciju rezultata poslovanja kompanije na kraju godine, jer oni zavisite od niza okolnosti kao što su hidrološke prilike, nivo akumulacija, tehnička ispravnost, raspoloživost i iskorišćenost kapaciteta, prilike na tržištu i kretanje cijena na berzi električne energije.

„Imajući sve to u vidu, a na osnovu postojećih rezultata poslovanja i stanja tehničke spremnosti i raspoloživosti proizvodnih postrojenja, uz prosječne hidrološke prilike i respektabilne cijene na berzi do kraja poslovne godine, uz brižan i posvećen odnos uprave, menadžmenta i svih zaposlenih u EPCG, treba očekivati ostvarenje rekordnih poslovnih rezultata koji bi mogli doseći, pa čak i premašiti dobit od 100 miliona EUR“, rekao je Rovčanin u intervjuu Vijestima.

On je dodao da je preliminarni rezultat poslovanja EPCG za osam mjeseci ove godine iskazan kao dobitak u iznosu od 75 miliona EUR, što je oko 130 miliona bolji rezultat od onog ostvarenog u istom period prethodne godine.

„Za osam mjeseci je izvezeno 869,41 hiljadu MWh električne energije po prosječnoj cijeni od 149,59 EUR po MWh, a u vrijednosti od 130,05 miliona EUR. U istom periodu tekuće godine uvezeno je 337,43 hiljade MWh električne energije po prosječnoj cijeni od 143,31 EUR po MWh, a u vrijednosti od 48,36 miliona EUR“, naveo je Rovčanin.

On je saopštio i da rekonstrukcija Termoelektrane (TE) Pljevlja teče planiranom dinamikom i da se očekuje da bude završena tokom 2025. godine, kada će biti planiran i duži zastoj, u trajanju od šest do sedam mjeseci.

„Do sada je realizovano oko 44 odsto vrijednosti ugovora. To je jedan od najznačajnijih projekata EPCG, jer će nakon njegove realizacije TE Pljevlja ispunjavati sve kriterijume koje propisuju direktive EU za ovu vrstu objekata, čime će biti obezbijeđena stabilnost energetskog sistema države“, kazao je Rovčanin.

On je dodao da TE Pljevlja svake godine ima redovni zastoj zbog remonta u trajanju od dva mjeseca, a da će zastoj u 2025. godini biti četiri do pet mjeseci duži nego što je to uobičajeno, kao i da će EPCG po tom osnovu imati oko 500 do 600 GWh manju proizvodnju.

„Planirano je da dio te proizvodnje bude nadomješten proizvodnjom iz hidroelektrana i ulaskom u ovaj period sa što većim nivoom akumulacija. EPCG, takođe, razvija nekoliko solarnih projekata, kao i vjetroelektranu (VE) Gvozd čiji ulazak na mrežu očekujemo prije velikog zastoja TE. Dio energije će se svakako obezbijediti iz uvoza, a ukupnu vrijednost u ovom momentu ne možemo znati, jer se cijene električne energije na berzi svakodnevno mijenjaju“, naveo je Rovčanin.

On je kazao da u kompaniji očekuju da će se do 2025. godine cijene električne energije na tržištu stabilizovati i da će EPCG bez većih problema prevazići period velikog zastoja TE Pljevlja zbog priključenja u rad ekoloških postrojenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije