fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryU četvrtom kvartalu podnijeto pet aplikacija

U četvrtom kvartalu podnijeto pet aplikacija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U ovoj godini, odnosno u četvrtom kvartalu, podneseno je pet aplikacija za sticanje ekonomskog državljanstva, navodi se u Informaciji o realizaciji programa ekonomskog državljanstva.

Dan piše da svaka aplikacija košta 100 hiljada EUR, pa je shodno tome budžet u prvoj godini programa prihodovao pola miliona.

“Obrada dostavljenih aplikacija je u toku, a u narednom periodu se, shodno proceduri, očekuje izrada izvještaja o ocjeni međunarodne podobnosti lica koja su podnosioci, kao i dalja procedura predviđena odlukom”, piše u Informaciji usvojenoj na posljednjoj sjednici Vlade, održanoj u četvrtak.

Vlada je takođe prihvatila informaciju o potrebi otvaranja Escrow računa radi realizacije ulaganja predviđenih programom sticanja crnogorskog državljanstva putem ulaganja.

Vlada je ovlastila sekretara Sekretarijata za razvojne projekte, Dejana Medojevića da u ime Vlade potpisuje escrow ugovore zaključene sa aplikantima ili ovlašćenim agentima i bankama koje realizuju deponovanje sredstava koje uplate aplikanti, u svrhu ulaganja u razvojne projekte, u skladu sa odlukom o kriterijumima, načinu i postupku izbora osoba koje mogu steći crnogorsko državljanstvo.

Osim toga, odlučeno je da se projekti izgradnje hotela Breza u Kolašinu, po kondo modelu poslovanja, zatim izgradnja hotela Kraljičina plaza u Miločeru, po mješovitom modelu poslovanja, i izgradnja hotela Durmitor hotel and vilas na Žabljaku, po mješovitom modelu poslovanja, uvrste na listu razvojnih projekata u oblasti turizma.

Državljanstvo se može steći ulaganjem od 250 do 450 hiljada EUR, u zavisnosti od regiona u kojem se sprovodi projekat. Osim toga, za svaku aplikaciju se plaća 100 hiljada EUR, pa će država od jednog pasoša dobiti od 350 do 550 hiljada EUR.

Vlada je planirala da izda do dvije hiljade državljanstava.

Najčitanije