fbpx
NaslovnicaGlavna vijestTužilaštvo da utvrdi moguće zloupotrebe prilikom emisije obveznica

Tužilaštvo da utvrdi moguće zloupotrebe prilikom emisije obveznica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će proslijediti tužilaštvu dokumentaciju u vezi emisije državnih obveznica iz 2020. godine kako bi se ispitao cijeli proces zakonitosti i mogućnost zloupotrebe i nezakonitog bogaćenja trećih lica korišćenjem javnih finansija radi sticanja nezakonite dobiti.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, kazao je na sjednici Vlade da informacijom koju su pripremili zahtijevaju da se preispita cijeli proces zakonitosti emisije obveznica sa praćenjem toka novca, uz pokušaj da se sazna kome je odobren diskont od 3,51 miliona EUR koji otvara mogućnost zloupotrebe.

„Nekadašnji ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, donio je rješenje od 23. decembra 2020. godine koje je fiktivno spovedeno kroz Državni trezor sa nalogom da se sredstva u sistemu trezora na 16. decembar 2020. evidentiraju kao priliv sredstava po osnovu emisije od 4,93 miliona (pripadajuća sredstva po osnovu emisije), da se evidentira odliv sredstava od 3,5 miliona (iznos diskonta za emisiju obveznica), odliv sredstava od 1,35 miliona (bankarska naknada) i odliv sredstava od 113,594 hiljade (troškovi vezani za ugovaranje)“, naveo je Damjanović.

On je rekao da se ta sredstva evidentiraju u korist obračunskog računa CBCG.

„Obrazloženje pomenutog rješenja ne sadrži poziv na zaključak Vlade kojim se odobravaju ove transakcije, dok su navedeni prilivi i odlivi nastali 16. decembra 2020. navode kao rezultat zaduženja na međunarodnom tržištu po osnovu euroobveznica u iznosu od 750 miliona“, rekao je Damjanović.

Postupajući po tom rješenju u Državnom trezoru je, kako se dodaje, pripremljen nalog za plaćanje za prenos sredstava CBCG od 3,5 miliona EUR. S tim u vezi, izvršeno je umanjenje emisije obveznica u pomenutom iznosu i ako popust kupcima nije bio definisan ugovorenom obavezom, ovo Ministarstvo je zatražilo potvrdu od CBCG o detaljima transakcije koja je u Državnom trezoru evidentirana od 3,5 miliona na 16. decembar 2020. u smislu kojem subjektu je dalje izvršeno plaćanje.

CBCG je 8. februara dostavila obavještenje da na 16. decembar 2020. nije bilo uplate na iznos od 3,5 miliona sa računa Ministarstva finasija na račun CBCG.

„Sredstva od 3,51 milion obustavljena su kod ino banaka sa mogućnošću da se prenesu kod pravnih i fizičkih lica, kao i mogućnošću podmićivanja i drugih zloupotreba“, kazao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, sve te aktivnosti su sprovedene nakon medijskih navoda nekoliko poslanika i analitičara koji su se javno oglašavali tim povodom.

„Važno je istaći i činjenicu da je nakon svih sprovedenih aktivnosti u Zakonu o završnom računu budžeta prikazan transfer od 755 miliona EUR po osnovu emisije obveznica, dok je priliv sredstva po osnovu emisije na račun Državnog trezora evidentiran 16. decembra 2020. u ukupnom iznosu od 745 miliona EUR“, rekao je Damjanović.

Damjanović je naveo da se vlada u decembru 2020. godine zadužila 750 miliona EUR emisijom obveznica na međunarodom tržištu, suprotno odredbama članova 1, 13 i 14 Zakona o budžetu za 2020, jer je prekoračen iznos kreditnog zaduženja planiran članovima 1 i 14 i nije bilo ovlašćenja za potpisivanje u pogledu iznosa sredstava i potrebe zaduživanja shodno članu 13 Zakona o budžetu.

„Zaduženje je bilo nakon objavljenog prospekta o emisiji obveznica i pored ograničenja u zakonskim rješenjima i bez objavljivanja odluke o kreditnom zaduženju”, rekao je Damjanović.

On je objasnio da je Zakonom o budžetu definisano da Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države na zahtjev kreditora izdaje pravno mišljenje kojim se potvrđuje da je ustavna i zakonska procedura zaduživanja ispoštovana, koje nije pribavljeno u ovom postupku.

Damjanović je ocijenio važnim da se taj postupak na pravni način zaokruži i dodao da ne prejudicira bilo čiju odgovornost.

„Imali smo obavezu da ponovo prođemo sve procedure i ovo su naša preliminarna saznanja. Očekujem da će se nadležni organi pozabaviti dalje i da ćemo dobiti punu sliku o načinu na koji su obveznie emitovane, sa naglaskom na popust kupcima od 3,51 milion EUR“, dodao je Damjanović.

Premijer Dritan Abazović je kazao da nije u pitanju politička odluka, već da Vlada brine o svojim sredstvima.

“Ovdje je navodno bio nalog prema CBCG da se izvrši uplata od 3,51 miliona, a Centralna banka je utvrdila da se to nikada nije desilo. Mislim da je to najvažniji podatak”, dodao je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...